2024. május 5., vasárnap

Hamarosan ítéletet hirdethetnek a Šešelj-ügyben

A szerb kormány egyelőre nem tudja, hogy milyen álláspontra helyezkedjen

A hágai törvényszék egyelőre nem tájékoztatta a szerb kormányt az ítélethirdetés időpontjáról Vojislav Šešelj ügyében, ám az előzetes bejelentések értelmében valamikor március 31-ig ítéletet hirdet a bírói tanács, nyilatkozta Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel együttműködő nemzeti tanács elnöke, aki éppen ezért nem kívánt válaszolni az újságírói kérdésre, hogy miként lép majd fel a szerb kormány, ha Šešelj nem lesz hajlandó Hágába utazni.

Ha a hágai törvényészék tájékoztatja a kormányt, akkor megvitatják a majdani lépéseket, szögezte le Ljajić, mondván: Szerbiának egyrészről tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségeit, másrészről pedig szem előtt kell tartania az ország és a társadalom stabilitását.

A hágai vádlott, Vojislav Šešelj, azonnal Szerbiába való visszatérését követően közölte: önszántából nem utazik Hágába, még az ítélethirdetésen sem kíván részt venni. Pedig a hágai törvényszéknek ez volt az egyik feltétele, amely mentén a vádlottat ideiglenesen szabadlábra helyezte.