2024. május 5., vasárnap
AMERIKAI ELŐVÁLASZTÁS

Cruz szőnyegbombázást rendelne el az IÁ ellen

A keddi New Hampshire-i előválasztás előtti utolsó országos vitájukat tartották meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok a szövetségi állam legnagyobb városában, Manchesterben. Egyikük, Marco Rubio floridai szenátor szerint a 2016-os elnökválasztás népszavazás lesz az amerikai nemzet identitásáról.

Donald Trump, a milliárdos üzletember visszatért a pódiumra, Marco Rubio floridai szenátor sztárként érkezett a vita színhelyére, Ted Cruz texasi szenátor pedig elégedettséget sugárzott, vélhetően a hét elején az iowai jelölőgyűlésen elért győzelme okán. Mellettük a pódiumon ott állt Jeb Bush floridai ex-kormányzó, Ben Carson sebészprofesszor, Chris Christie, New Jersey és John Kasich, Ohio jelenlegi kormányzója.

New Hampshire-ben az elnökjelölt-aspiránsoknak más jellegű választókat kell meghódítaniuk, mint korábban Iowában. New Hampshire ugyanis jóval kevésbé vallásos, és jóval kevésbé konzervatív, mint Iowa, ahol a hét elején tartották a jelölőgyűléseket. Ennek megfelelően a szombati országos vitában elsősorban a gazdasági és a külpolitikai kérdések voltak hangsúlyosak.

A kezdetben békés, sőt, barátságos vita során az első heves összecsapásra Trump és Jeb Bush között került sor; előbbi letorkollta Busht, s odavágta neki: nyugi! A csaknem háromórás vita a későbbiekben nem nélkülözte a heves pillanatokat.

A külpolitikai témák közül a legtöbb időt Észak-Koreának, amely órákkal a republikánusok vitája előtt indított el egy nagy hatótávolságú rakétát, Iraknak, az Iszlám Államnak, és Líbiának szentelték.

Trump azt állította, hogy ő már 2003-ban is ellenezte az iraki háborút (ezzel kapcsolatban mikroblogok már a vita közben jelezték: Trump nyilvánosan soha nem beszélt arról, mit gondol az iraki invázióról). Észak-Korea ügyében a sebészprofesszor Ben Carsont kivéve valamennyi politikus szankciókat javasolt Phenjan ellen – Trump ezenfelül kiemelte Kína észak-koreai szerepét és befolyását –, s az IÁ elleni küzdelemben is az „erős kéz” politikáját szorgalmazták. Ted Cruz texasi szenátor, elnökként szőnyegbombázást rendelne el az IÁ terroristái által uralt területeken, Marco Rubio a helyi szunnitákra, síitákra és kurdokra bízná a leszámolást a terroristahálózattal, Jeb Bush pedig azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kellene játszania a dzsihadisták legyőzésében. Trump elnökként visszahozná a vízbefojtás imitálásával végrehajtott kínzásos vallatást a terroristák ellen.

Iowában újraszámolják a voksokat

A Demokrata Párt tisztségviselői Iowában átvizsgálják a hét eleji jelölőgyűlések eredményeit, s ahol hibát, tévedést találnak, ott korrigálják az eredményt – közölték szombaton a párt illetékesei.

Iowában a múlt hétfői jelölőgyűlésen Hillary Clinton volt külügyminiszter mindössze pár tizedponttal győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort. A párt helyi elnöke, Andy McGuire a jelölőgyűlések után még azt mondta, hogy nem lesznek újraszámlálások, Hillary Clinton pár tizedpontos győzelme végleges. Ám ahogyan napvilágra kerülnek tévedések, a végeredmény változóban lehet – ezt már szombaton erősítették meg a demokraták iowai tisztségviselői a Des Moines Register című helyi lapnak. Sam Lau, az iowai demokraták szóvivője szerint mind Clinton, mind Sanders kampánycsapata jelezte, hogy aggályai vannak, ezért a párt most minden egyes körzet eredményeit alaposan átvizsgálja.