2024. május 6., hétfő

Kínaiak vásárolnák meg a Verseci Borgazdaságot

A vállalat tavaly év vége óta csődeljárás alatt áll – A munkások végkielégítéssel távoztak

A kínai Yihai vállalat képviselői – közöttük az igazgató, Linda Vonk – ellátogattak a Verseci Borgazdaságba és elbeszélgettek a borászat vezetőségével.

Állítólag komolyan érdekli őket a borgazdaság, szívesen megvásárolnák, ha sikerül megállapodásra jutniuk a szerb állammal. A kínai vállalkozókat a Szerb Haladó Párt helyi és körzeti vezetői fogadták.
Aleksandar Đorđević, Versec polgármesterének helyettese azt állítja, hogy a lehetséges beruházók rendkívül elégedetten távoztak, ugyanakkor a borgazdaság megvásárlásáról, a részletekről még tárgyalniuk kell.
Néhány nappal a kínai üzletemberek látogatását megelőzően Nikola Selaković szerb igazságügyi miniszter is megtekintette a vállalatot és ígéretet tett arra, hogy a szerb kormány segíteni fog a borgazdaságnak, illetve stratégiai partnert keres.
2013-ban egy másik kínai vállalat, a Guan nan konzorcium, vásárolta volna meg a Verseci Borgazdaságot, a Privatizációs Ügynökség azonban nem írta alá a szerződést, mert a Pénzügyminisztérium, mint illetékes szerv, nemtetszését fejezte ki a szerződés egyes kitételeivel kapcsolatban. A kínai cég 5,29 millió eurót ajánlott a gazdaságért.
A Verseci Borgazdaság tavaly november 23. óta csődeljárásba van. Mind a 240 alkalmazottja elfogadta a felkínált szociális programot. A szóban forgó vállalat szintén a sikertelen magánosítás áldozatául esett. A borgazdaságot 2006-ban a Rodić MB, a Vinoprodukt Čoka és a Šećer i Šafer vállalatok vásárolták meg. A magánosítási szerződést három évvel később felbontották. Az új tulajdonosok több milliós tartozást hagytak örökül.