2024. május 6., hétfő

A foglalkoztatási kvótákról döntenek a városi képviselők

A megengedettnél többen dolgoznak az önkormányzati szervekben Újvidéken, 70 dolgozó munkafeleslegnek számít

Az újvidéki képviselő-testület mai ülésén összesen 10 napirendi pontot vitatnak meg, a legérdekesebb napirendi pontnak talán az önkormányzatban dolgozók létszámszabályozása ígérkezik.

Az újvidéki önkormányzati szervekben elbocsátások várhatók, mivel a megengedettnél többen dolgoznak (Ótos András felvétele)

Az újvidéki önkormányzati szervekben elbocsátások várhatók, mivel a megengedettnél többen dolgoznak (Ótos András felvétele)

Az újvidéki képviselő-testület mai ülésén többek között megvitatják azt az indítványt, amely szabályozná, hány meghatározatlan időre alkalmazott dolgozót foglalkoztathat az önkormányzat. A javaslat szerint az önkormányzati szerveknél legfeljebb 8.380 személyt foglalkoztathatnak meghatározatlan időre. A dokumentum továbbá azt is előírja, hogy a munkafeleslegként számon tartott dolgozók járandóságait is a városi költségvetésből fizessék ki, akik a megengedett foglalkoztatási küszöb meghatározása után jutottak munkához – írta a Dnevnik napilap. Az önkormányzati szervek foglalkoztatási szabályait előkészítő munkacsoport felmérése szerint jelenleg 8.450 dolgozót foglalkoztat az újvidéki önkormányzat, ami hetvennel több a megengedettnél.

Az önkormányzati szerveknél 997 dolgozót foglalkoztathatnak a városi adminisztrációban, 5.131-en dolgozhatnak a közvállalatokban, a művelődésben 315 munkásnak van helye, a Radosno detinjstvo Gyermekintézményben 1.832 dolgozót foglalkoztathatnak, a Szociális Munkaközpontban, a városi ügynökségekben és a Városi Idegenforgalmi Szervezetben összesen 105 alkalmazott bérét finanszírozhatja a város.

Miloš Vučević polgármester tavalyi év végi nyilatkozatában elmondta, hogy a városi önkormányzatnak elegendő pénze van a végkielégítések kifizetésére. Ennek ellenére csupán a Čistoća és a Városi Vízművek közvállalat éves munkatervében szerepel a foglalkoztatottak számának a csökkentése: a Városi Vízművekből 56 foglalkoztatottól válnak meg, közülük egy dolgozó nyugdíjba vonul. A Čistoća közvállalatnál 19 dolgozó vált munkafelesleggé, és 59 új foglalkoztatottra van szükség, de új munkaerőt csak a közszférában kihirdetett foglalkoztatási tilalom eltörlése után vehetnek fel.

A képviselő-testületi ülésen a foglalkoztatás mellett döntést hoznak egyes területrendezési tervek megváltoztatásáról is. Erre azért van szükség, mert a Limán városrészben, a Lázár cár sugárúton felújítják a Kis gomba néven ismert benzinkutat, a Pirosi út mellett, illetve az Európa sugárút mellett pedig telekösszevonásokra kerül sor. Ezenkívül több új utcanevet is ajánlottak a polgárok, így erről is döntést hoznak majd az ülésen a képviselők.