2024. május 6., hétfő

Új vonatok robognak Vajdaságban

Négy új, oroszországi dízelmotorvonatot helyeztek forgalomba

Zorana Mihajlović építésügyi, infrastrukturális és közlekedési miniszter forgalomba helyezte az új orosz dízelmotorvonatot, amely az elkövetkezendőkben Belgrád és Versec között közlekedik. Oroszországból Szerbiába eddig négy ugyanilyen szerelvény érkezett meg.

Mind a négyet forgalomba helyzeték. Közülük kettő az elkövetkezendőkben a Belgrád–Versec vonalon közlekedik, egy a Nagybecskerek–Nagykikinda, egy pedig a Nagybecskerek–Belgrád vonalon.

Szerbia összesen 27 szerelvényt vásárolt Oroszországtól. Ezek értéke 100 millió dollár. Az idei év végéig várhatóan húsz újabb szerelvény érkezik meg Szerbiába, a fennmaradó hármat pedig a következő évben várják. Modern, klimatizált vonatokról van szó, amelyekben 120 ülőhely és további 126 állóhely található. Sebességük 120km/h. A dízelmotorvonatokon a kerékpárok számára is szállítási felületet alakítottak ki. A mozgáskorlátozott, illetve különleges igényű személyek utaztatására is alkalmasak a vonatok.

A vásárlás orosz hiteleknek köszönhetően valósult meg. Szerbia ennek a hitelnek a keretében összesen 800 millió dollárt kap Oroszországtól. Ebből 700 milliót a szerbiai vasúti hálózat felújítására fordít az ország.