2024. május 4., szombat

Az IÁ uralta Rakka tartományban készül előrenyomulni a szíriai kormányhadsereg

Előrenyomulni készül a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet uralta Rakka tartományban - közölte egy szíriai katonai forrás szombaton. 
A forrás szerint a hadműveletet már néhány napja megindították, a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű hadsereg az utóbbi két napban az IÁ több állását is elfoglalta Hama és Rakka tartomány között. 
A szíriai katonai forrás úgy fogalmazott: ez jelzi, hogy a további hadműveletek Rakka felé veszik irányukat. Hozzátette, a rakkai front nyitott at-Tabkáh irányából. 
A Rakka tartományban fekvő At-Tabkáh város melletti légi támaszpontot a kormányerők 2014-ben veszítették el az Iszlám Állam elleni harcokban. A támaszpont azóta is a dzsihadisták kezén van. 
A szíriai állami televízió eközben arról számolt be, hogy a kormánycsapatok elfoglaltak egy újabb települést Aleppó város térségében. A híradás szerint a hadsereg bevonult a dombos területen fekvő at-Tamura faluba, amely a gyakorlatilag frontvonallá változott Anadan, Hajan és Haritan településekre néz le. 
Az orosz légierő támogatásával bíró szíriai kormányerők nagyszabású offenzívát indítottak Aleppó térségében azzal a céllal, hogy Damaszkusz visszanyerje az egész tartomány felett az irányítást. A heves harcok elől eddig több tízezer lakos menekült a török határra.