2024. április 27., szombat

Egy luxusranchon holtan találták a melegházasságot ellenző amerikai főbírót

A katolikus Antonin Scaliát az amerikai alkotmány szó szerinti értelmezéséhez ragaszkodó, kérlehetetlen védelmezőjének tartották

Egy nyugat-texasi luxusranchon szombaton holtan találták Antonin Scaliát, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik legkonzervatívabb bíróját. A 79 éves főbíró pénteken érkezett a Marfa közelében fekvő ranchra, ahol egy negyven fős társaság tartott privát partit.

Scalia szombaton nem jelent meg a reggelinél. Amikor felmentek a szobájába, holtan találták. Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi illetékes azt mondta: semmi sem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna. Az idős férfi természetes halált halt.
A katolikus Scaliát az amerikai alkotmány szó szerinti értelmezéséhez ragaszkodó, kérlehetetlen védelmezőjének tartották. Arra szavazott, hogy az államok helyezhessék törvényen kívül az abortuszt, lehessen szorosabb kapcsolat az állam és a vallás között, és engedélyezzék a kivégzéseket. Ahhoz a bírói többséghez tartozott, amely 2000-ben a döntésével George Busht segítette az elnöki székbe. Amikor tavaly júniusban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága  az egész országban törvényessé nyilvánította a melegházasságot , ő a döntéshez csatolt ellenvéleményében azt fejtette ki, hogy a melegházasság legalizálása az amerikai demokráciát fenyegeti. Tavaly decemberben a feketék pozitív diszkriminációja ellen foglalt állást az egyetemeken. 
Scalia 2012-ben a demokrata Barack Obama elnök legfontosabb belpolitikai eredményének tartott egészségügyi reform ellen szavazott, de a törvénycsomagot a testület többsége  nem találta alkotmányellenesnek.  
Megkezdődött a vita az utódlásról
Barack Obama elnök és az Egyesült Államok volt elnökei, demokrata párti és republikánus politikusok fejezik ki részvétüket és méltatják Antonin Scaliát, az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelsőbb bíróság szombaton elhunyt tagját. A konzervatív bíró halála órákkal a republikánus elnökjelölt-aspiránsok dél-karolinai országos tévévitája előtt történt, így a vita kezdetén a politikusoknak is ez volt a témájuk.
Vajon, ha elnök lenne, mit tenne Scalia bíró halála után: kinevezne azonnal valakit, annak ellenére, hogy választási év van, vagy ezt a felelősséget a következő elnökre hagyná? - kérdezte az elnökjelölt-aspiránsok vitáját szervező CBS televízió munkatársa a hat politikustól. Valamennyi résztvevő - miután méltatta Scaliát, és halálát az amerikai konzervatívok óriási veszteségének nevezte - azt válaszolta, hogy Obama elnöknek nem szabadna most kijelölnie az új főbírót.
Közben Barack Obama a nyilvánosság előtt méltatta az elhunyt Scaliát, aki a legfelsőbb bíróság leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja volt, kinevezését még Ronald Reagan elnök javasolta 1986-ban. George W. Bush korábbi elnök briliáns jogásznak és nagyszerű amerikainak nevezte az elhunytat. Közleményben méltatta Antonin Scaliát valamennyi republikánus és demokrata elnökjelölt-aspiráns, s a szenátus mindkét csoportjának vezetője is. 
Ugyanakkor későbbi nagy vitát sejtető nyilatkozat is született. A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell nyilatkozatában leszögezte, hogy Obama elnöknek nem szabadna jelölnie új főbírót, ez majd legyen az új elnök feladata. A legfelsőbb bíróság tagjait az Egyesült Államok elnöke jelöli, és a szenátusnak kell jóváhagynia. A szenátusban jelenleg a republikánusok vannak többségben. 
Közben Obama elnök - aki Kaliforniában tartózkodik, a délkelet-ázsiai országok vezetőinek csúcstalálkozóján -, miután részvétét fejezte ki és méltatta az elhunytat, újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve megfelelő időben javaslatot tesz az új főbíró személyére. 
Elemzők máris felhívják a figyelmet, hogy amennyiben Obama elnök főbírót jelöl az elnökválasztás előtt, ezzel jelentős mértékben megváltozhat a testület politikai összetétele, és a legfelsőbb bíróság a korábbiaknál jóval liberálisabb álláspontokat foglalhat el az amerikai társadalmat érintő egyes lényeges kérdésekben. A demokrata párt elnökjelölti posztjára pályázó Hillary Clinton egyébként, órákkal Scalia halála után, sürgette Obama elnököt, hogy minél előbb jelöljön új főbírót.