2024. május 6., hétfő
TARTOMÁNYI MEZŐGAZDASÁG-FEJLESZTÉSI ALAP

Százmillió dinár kapcsolható eszközökre

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap újabb szerződéseket kötött tegnap a gazdákkal kapcsolható eszközök vásárlására. Ez alkalommal 105 pályázatot hagytak jóvá, a kiosztott összeg meghaladja a 100 millió dinár.

– Az elmúlt időszakban sikerült több mint ezer hitelt kiosztani a mezőgazdasági gépekre, ebből 461 jutott traktorokra, a többi pedig a kapcsolható eszközök vásárlására. Ez sokat jelent a vajdasági mezőgazdaság számára, hiszen a mezőgépek el vannak öregedve. Rendkívül kedvezményes hitelről van szó, amelynek a kamatlába éves szinten 2 százalékos, a futamidő öt és fél év, a türelmi időszak pedig hat hónap – ismertette Szabó József, a a Tartomány Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.

A bezdáni Tóth János fűszerpaprika termesztésével foglalkozik.

A 105 pályázat értéke meghaladja a 100 millió dinárt (Fotó: Dávid Csilla)

A 105 pályázat értéke meghaladja a 100 millió dinárt (Fotó: Dávid Csilla)

– Traktorra szerelhető homlokrakodóra pályáztam, ami kerek bálákat tud emelni, trágyát és takarmányt lehet vele rakodni. Ennek a befektetésnek köszönhetően gyorsabban és többet dolgozhatunk. Harmadik alkalommal pályáztam a szóban forgó tartományi támogatásra, elöször egy nagy öntöződobra, másodszor pedig földieper termesztésére kaptam hitelt – mondta Tóth.

Az ürményházi Móricz Róbert száraznövény-termesztéssel foglalkozik, és most kapcsolható eszközökre pályázott.
– Egy új ültető-vetőgépet vásárolok. Második alkalommal indultam a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap pályázatán. A mostani támogatás előrelendíti a gazdaságomat, hiszen új és modern gépről van szó, amely számítógép segítségével ellenőrzi a magkijuttatást – nyilatkozta Móricz.

A péterrévei Kiss Endre búza, kukorica és napraforgó termesztésével, emellett juhtenyésztéssel foglalkozik.

– Nagytárcsára, sorközművelőre és nagydarálóra pályáztunk. Ez a támogatás sokat jelent a gazdaságunk számára, hiszen önerőből nagyon nehéz volna megvalósítani, így pedig három év alatt lassan ki tudjuk fizetni. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnak és Szabó József igazgatónak nagyon sokat köszönhetünk – mondta Kiss.

A pétterévei Ricz Ákos klasszikus növénykultúrák tenyésztésével foglalkozik.

– Nem tudtuk tartani a lépést a nagygazdákkal és két évvel ezelőtt profilváltás miatt a konyhakertészet és a gyümölcsészet felé fordultunk. Hagyma- és krumpliszedőre, valamint sorközművelő frézerre pályáztunk. Ez a két alapeszköz nagyon fontos számunkra, hiszen eddig hiányoztak – fejtette ki Ricz.