2024. május 6., hétfő

Meg kell dolgozni a segélyért!

A szociális segélyen élők foglalkoztatását az állam havi 15 000 dinárral dotálná

Szerbiában több mint 250 ezer személy kap szociális segélyt úgy, hogy az érintetteknek csaknem a fele munkaképes. Az állam, vagyis a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat felhívást tett közzé a munkaadóknak az ügy orvoslására.

A pályázat értelmében a hivatal szubvencionálná az érintettek bérének kifizetését. Az elgondolás célja a munkanélküli, szociális segélyből élő polgárok aktivizálása, társadalmi integrációja.

Hogy miért is lenne erre szükség? Talán már csak az állam által segély címén kiadott pénzmennyiség csökkentése miatt is. Tavaly a kormány csaknem 12,88 milliárd dinárt különített el 128.355 munkaképes személy részére, vagyis havonta 1,2 milliárdot. Ez nem kis összeg egy amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő ország számára.

Ennek ellenére a segélykérők inkább a juttatások mellett maradnak, minthogy munkát keressenek. Ezt azzal az adattal támasztják alá, hogy a munkaközvetítő adatbázisában csupán minden harmadik személy neve szerepel, tehát többségük nem is keresi a munkát.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter szerint a legjobb megoldás a segélyezettek számcsökkentésére éppen a munkakeresés.

– Átlagban 48 hónapig igénylik az érintettek ezt a segélyt, ez pedig négy év, ami viszonylag hosszú idő. Ha munkába állnának ezek az emberek, sokkal könnyebben felvehetnék a harcot az anyagi problémáikkal. Az egészséges, munkaképes segélyezett személyeknek meg kell dolgozniuk ezekért a juttatásokért. Ezzel a módszerrel az érintett saját munkájával is hozzájárul a társadalom előremeneteléhez, valamint megmutatja, hogy méltányolja azt a pénzt, amit az adófizetők juttatásából kap – magyarázta a miniszter.

A támogatásokat az állam azon cégek számára irányozza elő, amelyek a magánszektorban ténykednek, és azokat a szociális segélyt igénylőket alkalmazzák, amelyek szerepelnek a foglalkoztatási hivatal jegyzékében. A bérek kifizetését az állam 15 ezer dinárral támogatná havonta egy éven keresztül, azzal, hogy a munkaadónak legalább másfél évig kellene alkalmaznia az adott személyt.