2024. május 6., hétfő

Egy véget nem érő szavazatszámlálás

Egyszer alatta, másszor felette – még mindig nem tudni, köztársasági szinten hogyan oszlanak el végül a mandátumok, mert a Dveri–SZDP-koalíció sorsa egy szavazaton múlik jelenleg

Csütörtök estig kellett volna végleges és hivatalos eredményt hirdetnie a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK) az április 24-én megtartott országos rendkívüli parlamenti választások kapcsán, erre azonban, az enyhén szólva nem vártnak minősíthető körülmények miatt, nem kerülhetett sor. Továbbra is részeredményekkel kell beérnie a szerbiai polgárnak akkor, ha arra kíváncsi, melyik lista hány szavazatot kapott csaknem egy héttel ezelőtt, igaz, ezek a részeredmények már 99 százalékon feletti feldolgozottságra vonatkoznak.

A választások következménye, biztosra vehető, az lesz, hogy tartományi és köztársasági szinten is a Szerb Haladó Párt alakít kormányt, mint jelezték, mindkét esetben számítanak a Vajdasági Magyar Szövetség közreműködésére. Tartományi szinten az ennél szélesebb koalíció sem kizárt. A VMSZ elnökét, Pásztor Istvánt tartományi parlamenti elnöknek jelölik majd. A magyar párt vezetője közölte, hogy részt kíván venni a döntéshozásban, és elfogadhatónak tartja a felkérést a kormányalakításra és a házelnöki tisztségre is.

Az idei rendkívüli választások biztosan nem kizárólag a Szerb Haladó Párt fölényes győzelméről maradnak emlékezetesek, hanem sokkal inkább arról, mennyi lista kapott az ötszázalékos parlamenti küszöbhöz közel álló szavazatszámot. Pénteken délutánra az izgalom a tetőfokára hágott, amikor a választási bizottság közölte: a Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt koalíciójának még sincs meg a szükséges voksa a parlamentbe jutáshoz, pontosan egy szavazat hiányzik ahhoz, hogy öt százalékot érjenek el. Korábban a részeredmények még azt mutatták, hogy mindegyik, a parlamenti küszöb közelében lévő koalíció bejutott a képviselőházba, mert ha kevéssel is, de a mágikus öt százalék felett sikerült zárnia a választásokat.

„HOGY MEGY ÍGY A NÉP KÖZÉ?"

A Köztársasági Választási Bizottság a szavazatok 99,82 százalékának feldolgozása alapján tette közzé azt az eredményt pénteken, mely szerint a SZDP és a Dveri szélsőjobboldali koalíciója 188 534 szavazatot szerzett az április 24-ei köztársasági parlamenti választásokon, egy szavazattal kevesebbet annál, amennyi a parlamentbe jutáshoz, az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges.

A választásokon 3 770 695 polgár szavazott, amiből a jelentés szerint az következik, hogy az ötszázalékos küszöbhöz 188 535 (188 534,75) szavazat kell.

Közel van a küszöb határához a Liberális Demokrata Párt, Szociáldemokrata Párt és Vajdasági Szociáldemokrata Liga koalíciója is, mely 788 szavazattal lépte át az öt százalékos határt. Ezek azonban továbbra sem tekinthetők végleges eredményeknek, mert szerdán megismétlik a szavazást összesen 15 szerbiai szavazóhelyen, s még 19 631 potenciális szavazat maradt „játékban" ennek következtében, a szabálytalanságok miatt.

Az eredmények ismertetésekor Dejan Đurđevićet, a RIK elnökét szóbeli támadások érték a Dveri tagjainak, többek között a mozgalom elnökének, Boško Obradovićnak a részéről, aki azt kiáltozta: „Nem szégyenli magát, hogy mer a nép közé menni?". Majd dulakodás is történt a szélsőjobboldali mozgalom és a biztonságiak között. Az incidensnek azzal fejeződött be, hogy a választási bizottság elnöke elhagyta a szerb képviselőház épületét.

A MAJDNEM SZÁZSZÁZALÉKOS FELDOLGOZOTTSÁG EREDMÉNYEI

Tekintsük át a múlt vasárnap megtartott szavazás eredményeit. A RIK legutolsó adatai alapján, a szavazatok 99,82 százalékos feldolgozottsága mellett, a Szerb Haladó Párt, valamint a köré csoportosuló pártok kapták a legtöbb szavazatot, a polgárok 48,24% százaléka szavazott a SZHP-re (138 mandátum). A Szerbiai Szocialista Párt, amely az Egységes Szerbiával közösen indult a választásokon, a szavazatok 10,96 százalékát gyűjtötte be (31), a Szerb Radikális Párt 8,11 százalékkal a harmadik lett (23 mandátum).

A Demokrata Párt a voksukat leadott polgárok 6,03 százaléka bizalmát élvezi (17), de Saša Radulović az Elég volt elnevezésű listájával szintén a szavazatok 6,03 százalékát kapta (17). A dolgok jelenlegi állása szerint elérte a cenzust a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szociáldemokrata Párt koalíciójának listája is, amelynek a polgárok 5,02 százaléka szavazott bizalmat (14), a már említett Dveri –Szerbiai Demokrata Párt-koalíciónak pedig 1 szavazat hiányzik a sikerhez, 4,99 százalékot jelzett a koalíció számára a RIK. A kisebbségi listák közül a legjobb eredményt a VMSZ érte el, a szavazópolgárok 1,50 százaléka adta le rájuk a voksát. Bejutnak a parlamentbe a bosnyák, az albán közösség jelöltjei is, de a Zöld Párt képviselője is. A magyar pártnak ezúttal négy mandátuma lesz. A korábbi részeredmények 131 mandátumot jósoltak a nyertes haladó pártnak, a képviselőhelyek száma azonban változni fog annak fényében, hogy a Dveri koalíciója végül bejut-e a parlamentbe, vagy sem.

A TARTOMÁNYBAN VILÁGOSABB A HELYZET

Ami a vajdasági parlamenti választásokat illeti, a Tartományi Választási Bizottság (PIK) a szavazatok 97,70 százalékának feldolgozásáig jutott el. A közzétett adatok értelmében a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció győzött a választáson 44,5 százalékos támogatottság mellett, ami 63 mandátumot, vagyis többséget jelent a 120 tagú tartományi parlamentben. Messze elmaradva az említett eredménytől, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia listája lett a második, a szavazatok 8,85 százalékával, 12 mandátummal. A Szerb Radikális Pártnak a voksok 7,66 százalékát sikerült megszereznie, ami 10 képviselőhelyet jelent a tartományban. A Demokrata Párt vezette koalíció 7,24 százalékot szerzett, szintén 10 mandátumra elegendő ez az eredmény. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 6,43 százalékkal 9 képviselőhely tulajdonosa, Saša Radulović Elég volt elnevezésű listája 5,54 százalékkal 7 mandátumot, a Vajdasági Magyar Szövetség 4,87 százalékkal 6 mandátumot, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus Közösségének Magyar mozgalom elnevezésű listája 1,71 százalékkal 2 képviselőhelyet, a Zöld Párt pedig a szavazatok 1,14 százalékával 1 képviselőhelyet mondhat magáénak. Tartományi szinten is meg kell két helyen ismételni a szavazást: a topolyai 9-es és a karlócai 9-es szavazóhelyen. Korábban úgy döntött a PIK, hogy a szabadkai 42-es szavazóhelyen is szükség van erre, ám egy beadványt követően pénteken ebbeli döntését megsemmisítette. A voksolást május 8-án, vasárnap ismétlik meg tartományi szinten.