2024. május 3., péntek

Gyorsabbá válhatnak a hagyatéki eljárások

Szerdától, azaz május 4-től a hagyatéki eljárásokat elsősorban a közjegyzők folytatják le. Az erre vonatkozó javaslat a Legfelsőbb Semmítőszéktől ered, annak érdekében, hogy a bíróságokról legalább a rájuk nehezedő teher egy részét levegyék.

Azt, hogy a polgároknak mennyibe kerül közjegyzőnél lefolytatni a hagyatéki eljárást, egyelőre nem mondták el. Az igazságügyi minisztériumban annyit közöltek, hogy a közjegyző díja valamennyivel kisebb lesz, mint a bírósági illeték.

A polgároknak a hagyatéki eljárás megindítását továbbra is a bíróságokon kell kérvényezniük, a bíróság lesz az, amely az eljárás lefolytatásával megbízza a közjegyzőt, magyarázta Nela Kuburović, az igazságügyi miniszter segédje. Ha az örökösök között bármilyen jogi vita áll fenn, vagy lép fel, annak megoldása továbbra is az illetékes bíróság hatáskörébe fog tartozni, a közjegyző ezekben az esetekben visszautalja az ügyet az bíróságnak.

Dragomir Milojević, a Legfelsőbb Semmítőszék elnöke hiszi, hogy az újítás a polgárok életét is megkönnyíti, mert mint rámutatott, a bíróságok egyszerűen túlságosan le vannak terhelve, a közjegyzők sokkal gyorsabban és hatékonyabban lefolytathatják a hagyatéki eljárásokat.