2024. április 30., kedd

A Kultúra Szikrái

Palásti Andrea, Végel László, Branislav Grubački és a Hashira zsidó kórus kapta az idei díjakat

Kiosztották csütörtök este a Vajdasági Művelődési Intézet díjait a vajdasági kormány épületében. A Kultúra Szikrái Díj idei kitüntetettjei  Palásti Andrea vizuális művész, Végel László író, Branislav Grubački menedzser és a Hashira zsidó kórus. Palásti Andrea a kortárs alkotómunkáért kapta a díjat.

A multikulturalizmusért és az interkulturalitásért járó díjat Branislav Guta Grubački kapta. Az újvidéki zsidó hitközség kórusa, a Hashira a kulturális örökség megóvásáért érdemelte ki az elismerést. Az életműért járó díjat Végel László kapta, aki irodalmi és művészeti munkájával Vajdaság kultúrája mellett kötelezte el magát.

A díjakat Milivoje Mlađenović, a Vajdasági Művelődési Intézet igazgatóbizottságának elnöke adta át. Előtte Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár köszöntötte az egybegyűlteket.
– Ebben a pillanatban az ország egyfajta alkotás nélküli állapotban él, éppen ezért felemelően hat, ahogy ma este a közönség eljött gratulálni a most kiosztott díjakért. Időnként felteszem a kérdést magamnak: milyen irányba haladunk, vajon megéri-e a kultúrába fektetni? Ahogy végignézek a mostani a díjazottakon, magabiztosan kijelenthetem, hogy megéri – hangsúlyozta Grujić.

Végel László a díj átvétele után elmondta, hogy a tartományi kormány épületének építkezésén az édesapja és a nagyapja is részt vett, és ahányszor eljár az épület előtt, arra gondol, hogy az őseink értettek a nagy dolgok létrehozásához.
– Az ezredforduló után léptem először ebbe az épületbe, és most nagy megtiszteltetés számomra, hogy pont ebben az épületben vehetem át ezt a vajdasági díjat. Amikor azt mondom, hogy vajdasági, akkor nem csupán egy területre gondolok, hanem egyfajta létezésre, hiszen vajdaságinak lenni sokkal többet jelent, mint a születési hely megjelölése. Vajdaságinak lenni egy világlátási mód, a vajdasági kultúrát jelenti.