2024. május 3., péntek

Funchesstic!

Funchesstic! – egy olyan szórakoztató jellegű, a sakkot népszerűsítő nemzetközi rendezvény, amely korhatár nélkül várja az érdeklődőket. Május 7-én a palicsi Vigadó ad otthon az egész napos sakkfesztiválnak, amelyen több mint húsz program várja az érdeklődőket, s nem csak a versenyre benevezőket.

Rózsa Zsombor, a palicsi általános iskola tanára, az Aragóniai Beatrix Sakk Klub elnöke, a Funchesstic! Tárd ki a szíved! elnevezésű fesztivál szervezője lapunknak elmondta, az előző rendezvényeikhez képest egy szemléletváltás ez, s amiatt is egyedülálló, mert öt különféle tartalom fut majd párhuzamosan: művészeti, szórakoztató jellegű, verseny, jótékonysági és oktató programok is lesznek – nem kevesebb mint húsz különböző esemény várja az érdeklődőket.
– Igyekeztünk, hogy az óvodás korosztálytól az idősekig minden generáció számára érdekes legyen a nap. Tizenhat híresség sakkozik majd a közélet minden területéről Kecskeméti Krisztinával és Árpáddal, többek között Kovács Elvira köztársasági képviselő, Kabók Erika, lapunk főszerkesztő-helyettese, illetve Léphaft Pál lapunk karikaturistája, Katona Ervin, a világ legerősebb embere és még sokan mások. A sakktortaverseny egy érdekes és egyben jótékonysági jellegű momentuma a napnak, hiszen cukrászok, háziasszonyok nevezhetnek „sakkos” édességekkel, tortákkal a megmérettetésre. A három legjobb torta készítője Paskó Csaba által összeállított ajándékcsomagot kap, az esemény végén pedig a gyerekekkel együtt elfogyasztjuk a tortákat. A legkisebbek számára Sakk Tesz-Vesz címmel vetélkedőt szervezünk, tallérgyűjtő verseny lesz ez, ahol a sikeresen megoldott feladatokat követően tallérokat kapnak a gyerekek, ezeket pedig később értékes ajándékokra válthatják majd be a helyszínen található boltban. Filmvetítés és dzsesszkoncert is lesz az esti órákban, a nap folyamán pedig Kanyó Ervin grafikusművész elkészít egy háromdimenziós, négyszer négy méter nagyságú sakktáblát, amelyen aztán Kecskeméti Krisztina és Árpád játszanak majd le egy érdekes meccset. A tábla tartalmazza majd a szeretet elemeit, jegyeit, hiszen az egész versenynek, az egész napos rendezvénynek a szeretet a védjegye, ezért is választottuk a Tárd ki a szíved címet. Szeretnénk lebontani a falakat, megszüntetni az előítéleteket, a különbségeket, amelyekkel a mindennapokban szembesülünk, akár vallási, nemzeti vagy szociális helyzetünk miatt. A sakktábla mellett mindenki egyforma, erre szeretnénk rámutatni – magyarázta Rózsa Zsombor.
A gyerekeket további érdekességek várják, hiszen László Renáta sminkmester arcfestést végez majd a helyszínen, sakkmotívumokat rajzol a fiatalokra, akik lefényképezhetik magukat, a selfie-készítés úgyis nagyon dívik mostanság, a fotót feltölthetik a rendezvényünk Facebook-oldalára, és a legtöbb like-ot kapó képen szereplő értékes nyereményben részesül.
A Szent Longinus harci és koronázási bemutatót tart, a gyerekek kipróbálhatják a kardozást, a vívást is.
A verseny nemzetközi jellegű, továbbra is várják a jelentkezéseket. A szervezők kérnek minden iskolát, amely szeretne nevezni a versenyre, hogy a gyerekek névsorát juttassa el a funchesstic@outlook.com címre. A névsornak tartalmaznia kell a versenyző teljes nevét, születési dátumát és a kategóriát, amelyben indulni kíván. Benevezési határidő május 4-e. További információk Rózsa Zsombor fő szervezőnél, a 0691982924-еs telefonszámon kaphatók, vagy e-mailben, illetve a Funchesstic! Facebook-oldalán.
A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően valósul meg, a részvevők azonban mindannyian önkéntes alapon vállalták a részvételt, mindezt azért, hogy a sakkozást, az okos időtöltést népszerűsítsék.