2024. május 1., szerda

A francia elnök ellenzi a TTIP megállapodást

A francia elnök államfő ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló megállapodást a tárgyalások jelenlegi szakaszában.

Francois Hollande kedden Párizsban egy baloldali pártkonferencián azt mondta: Franciaország "soha nem fog elfogadni" egy olyan megállapodást, amely megkérdőjelezi az ország mezőgazdasági, kulturális és környezetvédelmi területeken vallott elveit - szögezte le.

Matthias Fekl francia külkereskedelmi államtitkár is hasonlóan nyilatkozott kedden, amikor azt mondta: a tárgyalások "teljesen befagytak", valószínűleg le fognak állni. Szerinte "Európa sokat ad, de nagyon keveset kap cserébe, ami elfogadhatatlan".
Hétfőn a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hétfőn titkos dokumentumokat mutatott be a TTIP-tárgyalásokról, amely szerint az Egyesült Államok nyomás alá helyezi az EU-t, hogy gyengítse a fogyasztóvédelmi szabályozást.

Trevor Kincaid, az amerikai kereskedelmi főtárgyaló szóvivője kedden úgy nyilatkozott, hogy mindkét félnek előnyös a megegyezés, a mindkét oldalon meglévő nézeteltéréseket pedig megoldják. Meglátása szerint jó úton vannak egy "színvonalas" megállapodás felé, amely mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok érdekeit és demokratikus értékeit megjeleníti.

Ugyanakkor a Süddeutsche Zeitung című német lapban kedden megjelent cikk szerint az Európai Bizottság is kételkedik TTIP tárgyalások sikerében. Garcia Bercero uniós főtárgyaló a Greenpeace által nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmát megerősítve a lap szerint elismerte, hogy nehezen halad az egyeztetés az európai autóipari termékek és az amerikai mezőgazdasági termékek exportjáról, és az ügyet valószínűleg majd csak a tárgyalások végén zárják le. "Nagyon-nagyon messze vagyunk a megállapodástól ebben a kérdésben" - mondta a bizottsági tisztségviselő.

A TTIP nevű egyezményről 2013-ban kezdődtek a tárgyalások, eddig 13 fordulót tartottak, zárt ajtók mögött. A Greenpeace által megszerzett iratanyag az első olyan hitelesnek mondott dokumentumgyűjtemény, amely betekintést enged a nyilvánosságnak a tárgyalások menetébe.

A tárgyalások célja a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása annak érdekében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások áramlása az EU és az Egyesült Államok között. A tervezett megállapodás az eleve viszonylag alacsony vámkorlátok lebontása mellett arról szól, hogy összehangolják az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai előírásokat.