2024. május 6., hétfő

A haladók abszolút többséget szereztek a Tartományi Képviselőházban

Hamarosan alakulóülés - A Tartományi Választási Bizottság közzétette a választások végeredményét

A Tartományi Választási Bizottság (PIK) közzétette az április 24-i tartományi parlamenti választások végeredményét. Pásztor István, a vajdasági parlament eddigi elnöke a hír közzétételét követően közölte: arra számít, hogy a parlament következő összetétele hamarosan megtartja alakulóülését.

A PIK eredménye szerint a Szerb Haladó Párt körüli koalíció a szavazatok 44,48 százalékát szerezte meg. Ez 63 képviselői helyet jelent a haladóknak a 120 tagú Tartományi Képviselőházban. A leadott szavazatok 8,86 százalékával a Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció 12 mandátumot szerzett, a Szerb Radikális Párt a szavazatok 7,66 százalékával tíz képviselői hellyel fog rendelkezni a képviselőházban, ugyanannyival, mint a Demokrata Párt körüli koalíció választási listája, amelyre a polgárok 7,24 százaléka voksolt.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga a szavazatok 6,43 százalékát szerezte meg, ez kilenc mandátumot jelent a párt számára. Az Elég volt mozgalom a leadott szavazatok 5,54 százalékával hét mandátumot szerzett. A Vajdasági Magyar Szövetségre a polgárok 4,88 százaléka szavazott, ami hat mandátumot jelent a párt számára. A Magyar Mozgalom–VMDK koalíciója a leadott szavazatok 1,71 százalékával két képviselői helyett szerzett, a Zöld Párt pedig a szavazatok 1,14 százalékával egy mandátumra tett szert.

A végeredmények közzétételét követően a Tartományi Képviselőház aktuális elnökének három napja van, hogy összehívja a képviselőház következő összetételének alakulóülését, amelyen megválasztják a parlament következő elnökét és az alelnököket. A tartományi kormány ezt követően alakulhat meg. Pásztor értékelése szerint a tartományi kormány megalakulására sem kell sokat várni a parlament alakulóülését követően.