2024. május 5., vasárnap

Utcai téblábolás helyett iskolaklubos barátkozás

A szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában immár három hónapja működik sikeresen a diákok különterme

Plazmatévé, filmek, zenecsatorna, három számítógép ingyen használható internetkapcsolattal, kényelemes fotelok és az igazi klasszikus társasjátékok – Activity, Tabu, Ember, ne mérgelődj!, Domino, Mikado – várják a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskola diákjait az intézmény január óta működő iskolaklubjában, amely azzal a céllal jött létre, hogy a tanulók az órák közötti szüneteket, a lyukasórák idejét, vagy az utazó diákok esetében az utazás előtti és utáni időt az utcán való téblábolás helyett egy kellemes, biztonságos közegben tölthessék el, ezzel is ösztönözve a diákok egymással való közvetlen barátkozását nemre, korra, anyanyelvre való tekintet nélkül. A diákok ki is használják ezt a lehetőséget, Nikola Matković igazgató ugyanis elmondta, ebben a teremben mindig találhatunk tanulókat, ez pedig a lehető legjobb visszajelzés.

– Az a szándékunk ezzel a Szabadkán, de Vajdaságban is egyedülálló klubbal, hogy a diákok minél kevesebb időt töltsenek haszontalanul az utcán, ezáltal minél kevesebbet dohányozzanak is, inkább minél többet barátkozzanak egymással közvetlenül, személyesen egy biztonságos, számukra kedvesen kialakított környezetben. Szerettük volna ezzel azt is elérni, hogy a fiatalok felismerjék az egymás közötti direkt kommunikáció fontosságát is. A klubban tanulni is lehet, segítséget is kérhetnek egymástól, a számítógépeket projektumok, prezentációk előkészítéséhez is használhatják, anyagokat gyűjthetnek az iskolai feladatokhoz is. Mindig van egy harmadikos vagy negyedikes ügyeletes tanuló is a teremben – hallottuk az igazgatótól, akitől megtudtuk, hogy saját erőből szerelték fel a klubot. – Abból a költségvetésből, amelyet az iskola kap a várostól, nem tudtunk e klub kialakítására fordítani, más módon találtunk rá pénzt. Az iskolánknak három oktatási területe és bejegyzett kiterjesztett tevékenysége van. Ezen bejegyzett tevékenységek révén lehetőségünk van bevételre szert tenni, például az iskolapékségünk uzsonnát készít a mi iskolánk és a Politechnikai iskola tanulóinak is, az iskolaszabóságon munkaruhák, iskolai uniformisok készülnek, de például vettünk egy folyékony szappant készítő gépet, és a diákjaink olyan folyékony szappant készítenek, amelyek a boltokban is már megtalálhatóak. Ezek révén is sikerült valamennyi összeget gyűjtenünk és szponzorokat is találtunk, akik támogatták az iskolaklub megvalósítását, egyebek között a szabadkai Rotary Klub is segített.

Mint hallottuk, a klub berendezése azonban még nem ért a végéhez, hamarosan plakátok is kerülnek a falakra, az iskola vezetősége és a diákparlament pedig továbbra is szívesen fogadja az ötleteket a klub még jobbá tételéhez, erre szolgál a klubban elhelyezett doboz is, amelybe a benyomásokról, ötletekről, de az esetleges panaszokról írtak is bekerülhetnek.