2024. május 3., péntek

Hány lista képviselteti magát a parlamentben?

Szerbia-szerte 15 szavazóhelyen megismételték tegnap a köztársasági választásokat

CIKKÜNK A MAGYAR SZÓ NYOMTATOTT KIADÁSÁBAN MEGJELENT, LAPZÁRTÁIG ELÉRHETŐ INFORMÁCIÓKAT TARTALMAZZA. A VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKRŐL A MAGYAR SZÓ ONLINE ÉJSZAKAI BESZÁMOLÓJÁBAN ITT, A MINISZTERELNÖK ELSŐ REAKCIÓJÁRÓL PEDIG EZEN A LINKEN TÁJÉKOZÓDHAT. A DVERI BIZTOS BEJUTÓ, ERRŐL ITT OLVASHAT.

Szerbiában tegnap 15 szavazóhelyen megismételték a köztársasági választásokat: egy topolyai, egy karlócai, egy kladovói, illetve užicei, két belgrádi, két jagodinai, valamint vranjei és öt niši szavazóhelyen. A polgárok érdeklődése a megismételt voksolás iránt a késő délutáni órákban nőtt meg. A megismételt köztársasági szavazásra 19 631 polgár volt jogosult. E szavazást követően hirdeti ki a Köztársasági Választási Bizottság az idei választások végeredményét.

Az április 24-én leadott szavazatok 99,82 százalékos feldolgozása szerint a Szerb Haladó Párt mellé tömörült koalíció gyűjtötte össze a szavazatok 48,24 százalékát, a Szerbiai Szocialista Párt 10,96 százalékát, a Szerb Radikális Párt 8,11 százalékát, a Demokrata Párt 6,03 százalékát, az Elég volt! lista szintén 6,03 százalékát, a kisebbségi listák közül a Vajdasági Magyar Szövetség a szavazatok 1,5 százalékával is részesei lesznek a parlamentnek, csakúgy mint a Muamer Zukorlić által vezetett lista, amely a szavazatok 0,86 százalékát gyűjtötte be, valamint Sulejman Ugljanin szandzsáki Demokratikus Akció Pártja is a szavazatok 0,80 százalékával, a Zöld Párt a szavazatok 0,60 százalékával, valamint a Demokrata Cselekvés Párt 0,43 százalékával.

A megismételt szavazás eredményétől függött, hogy a Dveri–Szerbiai Demokrata Párt koalíció eléri-e a cenzushatárt, és mandátumot szereznek-e a parlamentben.

A szavazóhelyek este 8 óráig várták a szavazókat.

Habár egyes médiumok tegnap arról számoltak be, hogy a vranjei szavazóhelyeken ismét szabálytalanságok történtek, vagyis egy személy előre bekarikázott cédulával érkezett a szavazóhelyre, és ezért leállították a szavazást, Dejan Đurđević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke cáfolta ezeket a híreket. Azt nyilatkozta, a közzé tett hírek nem igazak és a szavazás körül minden rendben volt. A délutáni órákig senki nem emelt panaszt, a választóhelyeken rendben, minden rendbontás nélkül zajlott le a szavazás.

A CRTA civil szervezet jelentése szerint 19 óráig a szavazók 38,86 százalékuk adta le voksát, még április 24-én összesen 39, 6 százalékuk szavazott. A civil szervezet jelentése szerint 18 óráig a legnagyobb érdeklődés Kladovón, a 24-es szavazóhelyen volt megfigyelhető, ahol a lakosság 64,18 százaléka szavazott, illetve Jagodinán az 57-es szavazóhelyen, ahol a polgárok 58,53 százaléka adta le voksát. Legkevésbé a nišieket érdekelte a megismételt szavazás, Pantelej községben csupán a lakosság 22,65 százaléka szavazott.

Pantelej községben a CRTA szervezetnek az egyik szavazó feljelentést tett a szavazóbizottságnál, hogy a szavazóhelyre való belépésekor valaki sugallta, kire kell, hogy leadja voksát. Ennek ellenére a civil szervezet által foglalkoztatott megfigyelők szerint a megismételt szavazás csendben és nyugodtan zajlott.