2024. május 6., hétfő

Ősgyep Kishegyesen

A Vajdasági Természetvédelmi Intézet védetté szeretné nyilváníttatni a Kishegyes melletti ősgyepmaradványokat

Bizonyára kevés kishegyesi tudja, hogy milyen érték bújik meg a falu mellett, a Krivaja völgyében. Az itt fellelhető ősgyepmaradványok európai jelentőségű, védett növényeknek biztosítanak élőhelyet. Ezekkel a területekkel a Vajdasági Természetvédelmi Intézet foglalkozik, amely szeretné védetté nyilváníttatni az ősgyepmaradványokat, mondta el lapunknak Szabados Klára, az intézet munkatársa.

Ősgyepmaradvány az egykori szőlősök helyén (Lakatos János felvétele)

Ősgyepmaradvány az egykori szőlősök helyén (Lakatos János felvétele)

Szabados beszámolt róla, hogy a 90-es években szerbiai egyetemek és természetvédelmi intézetek bekapcsolódtak egy nemzetközi programba, amely a védett növények jelentős élőhelyeit térképezte fel. Az Újvidéki Egyetem és a Vajdasági Természetvédelmi Intézet munkatársai ekkor kutatásokat végeztek a bácskai löszplatón, és 18 élőhelyet találtak. Ezeket hálóba rendezték, s szeretnék őket védelem alá helyezni. A dolog most vált igazán aktuálissá, ugyanis az intézet idén fogja felterjeszteni védelemre ezeket a területeket, köztük a kishegyesi ősgyepet is, mondta el a szakember.

– Kishegyesen három helyszínen van ősgyepmaradvány: a Krivaja patak fő völgyében, a Welker-tanyától a vasútig találhatók elszórtan ősgyepmaradványok, valamint a Krivaja pannóniai ágának torkolatánál találhatók vizes gyepek, illetve ősgyepmaradványok. A másik pont egy oldalvölgy, ahol korábban szőlők voltak. Ez egy másodlagos, már bolygatott gyep, amit a mezsgyéken és utakon meghagyott gyepmaradványok visszafoglaltak, miután megszűntek a szőlősök. Sajnos, a kishegyesi szeméttelepet egy ilyen gyepre helyezték, de onnan 50 méterre már találhatók jelentős növényfajok. A völgy itt félkörben kilép Kishegyes határából és Szeghegy határában húzódik tovább. Ezek az eredeti gyepmaradványok itt összeérnek a valamikori gyümölcsösök teraszaival, és ezen a helyszínen nagy számú, nagyon ritka növényfaj található. Pl. a szennyes ínfűnek az egyik legnagyobb állománya ezen a kishegyesi löszteraszon található. A harmadik ősgyepmaradvány Potok völgyben található, ahová egy víztározó tavat terveznek. Intézetünk részt vett a víztározó tervezésében és megpróbáltunk oly módon hatni a munkálatok tervezésére, hogy a jövőbeli víztározó északi partján található ősgyepmaradványt megóvjuk. Ha betartják az intézetünk által előírt feltételeket, akkor a víztározó partján maradni fog egy 7-8 hektáros ősgyepfolt – mondta el Szabados, majd arról is szólt, hogy terveik szerint egy összefüggő, nagyobb ősgyepet szeretnének kialakítani.

– Ha a víztározó partján lévő ősgyepfoltot hozzátoldjuk a teraszokon lévőhöz, akkor Kishegyestől délre, egy kb. 30 hektáros, félkörben húzódó és összefüggő gyepsávot tudunk kialakítani – hangoztatta a szakember.

Amint már említettük, az intézet még az idén felterjeszti a minisztériumhoz a terület védetté nyilvánítását. A felterjesztésben az intézet a terület leírása mellett azt is belefoglalta, hogy hogyan tervezik a terület jövőbeli használatát, tudtuk meg Szabadostól. Természetesen a munkába a helyi lakosságot is megpróbálják bevonni, mert a védett gyepek fenntartásához nagyon fontos a legeltetés. Kishegyesen lejtőn lévő, száraz gyepekről van szó, ezért itt a juhokkal való legeltetés lenne célszerű, mondta a szakember, majd hozzáfűzte, a védetté nyilvánítási eljárás legalább egy évig tart.

A kishegyesi ősgyepmaradvány védetté nyilvánításával a helyi Greenhead Környezetvédelmi Egyesület is foglalkozik. Puskás Valéria, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy mindenféleképp szeretnének bekapcsolódni ebbe a munkába. Legfontosabbnak a lakosság edukációját tartják, mert nagyon sok kishegyesi nem tud arról, hogy milyen érték rejtőzik a környezetében.

– Edukálnunk kell a lakosságot, a Vajdasági Természetvédelmi Intézet szakembereivel együttműködve. Adataik vannak róla, hogy milyen védett növényeket és állatokat találtak ezeken a területeken. Tájékoztatnunk kell a lakosságot, hogy milyen lesz a védelem szintje és mire kell odafigyelni. Fontos, hogy minden kishegyesi polgár tudja, mi itt az érték és hogyan kell megvédeni – nyilatkozta Puskás.