2024. május 3., péntek

Spanyolul énekelnek a szenttamási gyerekek

Tavaly decemberben Szenttamás is csatlakozott a Szerbia Európa ritmusában nevű projektumhoz, így egyike lesz azon 25 szerbiai községnek, amelyekből a tehetséges általános és középiskolás diákok június 19-én Ćuprián nagykoncerten mutatkoznak be. A községi rendezvényeken európai országok nagykövetei is meglátogatják a gyerekeket, ugyanis minden továbbjutó község/csapat egy-egy országot képvisel. Szenttamás partnere a ćupriai rendezvényen Spanyolország lesz, így a szenttamási gyerekek egy spanyol produkcióval szerepelnek majd. Ebből az alkalomból a napokban Szenttamásra látogatott Juan Ignacio Igino Lafuente, a spanyol nagykövetség tanácsadója, Igor Karadarević, a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvény végrehajtó igazgatója és David Makević, a belgrádi EU-s külképviseletek megbízott irodájának vezetője. A vendégeket a polgármesteri hivatalban Zoran Mladenović városelnök, Slobodanka Gradinac alpolgármester és Radivoj Paroški, a képviselő-testület elnöke fogadta.

A szenttamási versenyzők a spanyol vendég, a szervezők és a helybeli vendéglátók társaságában

A szenttamási versenyzők a spanyol vendég, a szervezők és a helybeli vendéglátók társaságában

− Voltunk már Verbászon a finn, Aleksandrovacon a francia, Zomborban az osztrák nagykövetség képviselőivel. Városról városra bejárjuk az összes döntőbe jutott csapatot, ez pedig azt bizonyítja, hogy maga a verseny óriási diplomáciai „megmozdulás", hiszen soha nem volt még példa ilyen rövid idő alatt ekkora diplomáciai aktivitás megvalósítására Szerbiában, mint most, a gyermekek versenye előtt – mondta Igor Karadarević.

A szenttamási gyerekek az idén első ízben vesznek részt a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvényen, és spanyol nyelven énekelnek. A zenés-táncos vetélkedőn az általános és a középiskolák legtehetségesebb diákjai lépnek fel, akik az elmúlt hónapokban neves szakemberek segítségével készültek fel a rendezvényre. Ez az egyik legnagyobb gyermekrendezvény Szerbiában, már nyolcéves hagyománnyal bír, célja pedig a fiatal tehetségek felkutatása, felismerése és megőrzése, az interkulturalizmus, tolerancia, nemi egyenlőség népszerűsítése, az emberi jogok, különbségek, az együttműködés és az egész életen át tartó tanulás tiszteletben tartása. A győztest a községek szavazatai, továbbá az SMS-ben érkezett szavazatok döntik el, az Euróvíziós Dalfesztiválhoz hasonlóan. A győztes csapat jutalma az SMS szavazatokból beérkezett összeg 50 százaléka, ami a községi költségvetésbe kerül. Az önkormányzat később eldönti, hogy milyen célokra fordítja, a résztvevő gyerekek pedig ellátogatnak abba az országba, amelyet képviseltek.
A gyerekek már három hónapja a szenttamási Zsebszínházban készülnek a ćupriai döntőre. Mint megtudtuk, a csapat „vegyes", ugyanis a község mind a négy általános iskolájából, valamint a gimnáziumból is vannak diákok. Közülük 11-en táncolnak, hárman pedig énekelnek – persze spanyolul.

Bakos Donatella, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola hetedikes diákja is bent van a „nagy csapatban". Kérésünkre elmondta, hogy februárban kezdődtek a próbák, amelyek azóta minden szombaton este és vasárnap délután rendszeresek. A zenét cédéről engedik, a tánc és az énekpróbák pedig eléggé dinamikusak.

− Bár sokat próbálunk, nem túl nehéz, és úgy érzem, jól haladunk. Csak egy fiú van közöttünk, aki a többi 10 lánnyal táncol, hárman pedig énekelünk. Kicsit nehéz volt elsajátítani a spanyol nyelvet, de hamar belerázódtunk, mint ahogyan a koreográfiába is – mondta Donatella. Hozzátette, apait, anyait beleadnak, hogy győzzenek a versenyen, de azért a többi csapatnak is szurkolni fognak.
Barna Teodóra ötödikes, és a téli selejtezőből jutott a legjobbak közé. Mint mondta, folyamatosan cserélődtek a felkészítő tanárok, és úgy érzi, jól begyakorolták a koreográfiát.

− Jómagam táncolok, és mindannyian nagyon jól érezzük magunkat. Egyszerre csináljuk a mozdulatokat, ami nagyon fontos. Van, amikor csak a táncosok próbálnak, de van, amikor az énekesekkel közösen. Úgy gondolom, hogy eléggé begyakoroltunk az egészet, és remélem, nyerni fogunk – bizakodik Teodóra.

A Szerbiai RTV június 19-én élőben közvetíti a versenyt.