2024. április 27., szombat

„Állítsák le a VRTV új vezetősége elleni kampányt!”

A Szerbiai Újságírók Szakszervezete (SINOS) és a Szerbiai Újságírók Szakmai Egyesülete (PROUNS) arra szólította fel újságíró-kollégáikat, hogy hagyjanak fel a Vajdasági Rádió és Televízió új vezetősége elleni támadásokkal. Mint közlik, egy olyan agresszív kampánnyal állunk szemben, melyet újságíró-egyesületek egy kisebb csoport érdekeinek védelmében, s nem a közérdek védelme érdekében tesznek.

A SINOS és a PROUNS felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy az említett egyesületek és a hozzájuk közel álló szakszervezetek hallgattak akkor, amikor az előző időszakban kiváló szerkesztőket és újságírókat váltottak le és marginalizáltak minden magyarázat nélkül. A legmagasabb funkciók és honoráriumok ekkor az új kádert illeték meg, leginkább a B92-ről átigazolt személyeket.

A közlemény szerint az újságírók reprezentatív szakszervezete élen járt annak a harcnak a folytatásában, mely ezeknek a szokatlanul magas honoráriumoknak, kivételezett bánásmódoknak a megszüntetését szorgalmazta, s az „újságíró-sztárok” magas béreinek, a külső munkatársak óriási fizetéseinek megszüntetéséért szállt síkra. Feltették a kérdést a ma aggódó egyesületeknek, hol voltak, amikor a korábbi leváltások voltak, miért szorgalmazták a médiumok privatizálását, s azt sajnálják-e most, hogy a saját maguk által megteremtett rendszernek köszönhetően ezúttal rosszul jártak.