2024. május 7., kedd

Horvátország feloldja a Szerbiával szembeni zárlatot?

A horvát külügyminiszter szerint „közel vagyunk a megoldáshoz” a csatlakozási tárgyalások 23. fejezete kapcsán

Az uniós miniszterek brüsszeli találkozójának margóján Miro Kovač horvát külügyminisztert Szerbia blokkolásáról faggatták az újságírók. A szomszédos állam diplomáciájának vezetője kijelentette, hogy „közel vagyunk a megoldáshoz”, ami a csatlakozási tárgyalások 23-as fejezetének megnyitását illeti.

Ugyanakkor kifogásolta, hogy Szerbiában most egyes médiumokban ujjal mutogatnak Horvátországra, amiért nem tette lehetővé e fejezet megnyitását Szerbia számára, akkor azonban senki sem keresett bűnbakot, amikor Szerbia két éven át nem tudta gyakorlati síkra terelni a tárgyalásokat a csatlakozási tárgyalásokról szóló formalitásokat követően.

Kovač szerint Horvátország a legjobb barátja minden szomszédos és nyugat-balkáni államnak, így Szerbiának, Boszniának, Montenegrónak, Albániának, Koszovónak és Macedóniának is.

Horvátország azt kifogásolja, hogy a szerbiai jogrend szerint a hazai bíróságoknak jogukban áll a volt Jugoszlávia egész területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkezni. Kifogásolják azt is, hogy a horvát kisebbség tagjai nincsenek jelen a szerb parlamentben.