2024. május 3., péntek

Vučić „harcias kormányt” alakít és mindenkivel tárgyal

A polgárokat hetente egyszer személyesen fogadja majd a miniszterelnök

A jövő héten megbeszélésre invitál mindenkit, aki nyitott arra, hogy Szerbia jövőjével kapcsolatos álláspontjait közölje – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányalakító. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki, aki részt vesz a Szerb Haladó Párttal folytatott tárgyalásokon részét is fogja képezni a jövőbeli kormánykoalíciónak, tette hozzá. Vučić szerint szükség van a toleráns hangnem kialakítására és arra, hogy a társadalom súlyos gondjairól mindenkivel beszélgessen. Már megkezdték egy olyan csoportnak a felállítását, amely ehhez a munkához sok energiával, minden számító hozzáállás nélkül viszonyulna.

Annak ellenére, hogy nemrégiben közölte, csak két nevet nem tud még biztosan az új kormány összetételében, Aleksandar Vučić ma azt mondta, nem tudhatja, kik képezik az új kormányt, mert az sem biztos, hogy mely pártok lesznek annak koalíciós partnerei.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy szakértői kormányt állít-e fel, Vučić közölte: „harcias kormányt” fog alakítani.

Nem kívánta leendő miniszterek neveit említeni, de azt sem, hogy lesz-e koalíció a Szerbiai Szocialista Párttal. Kifejtette: egyesek már a választások óta hangoztatják, hogy nem akarnak együttműködni, ez nem is kötelező, de meglehet, most majd új elképzelések is elhangzanak – magyarázta Vučić.

A polgároknak is érezniük kell, hogy a kormány az övéké, mondta a kormányalakító, tekintet nélkül arra, ki milyen politikai beállítottsággal rendelkezik. A kormány kéthavonta kihelyezett ülést tart majd, kezdetnek Nišben, jelentette be. Fogadni fogja a polgárokat személyesen, reggel 5 és 8 óra között heti rendszerességgel, sorolta a terveket a régi-új miniszterelnök. Ezeken a polgárokkal való találkozókon a kisemberek mindennapi gondjait hallgatja majd meg a kormány első embere.