2024. május 5., vasárnap

Ők valójában megmásszák a hegyormokat

Júniusban ünnepli kétszázadik adását a Hazajárók

A VI. Magyar Világtalálkozón a Világfaluban bemutatkoztak a Duna TV Hazajárók című Örökség-díjas műsorának a munkatársai is. Kenyeres Oszkár, a jövő hónapban kétszázadik adását ünneplő turisztikai és honismereti magazin szerkesztője és szereplője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a 2011 szeptembere óta futó műsor annyiban más turisztikai magazinokhoz képest, hogy alulról építkeznek és az utca emberét szólítják meg, s ezáltal sokkal hitelesebb képet adnak az általuk bemutatott térség hétköznapjairól, a megmaradásért vívott küzdelmeikről.

A Hazajárók szerkesztőségének a képviselői a Világtalálkozón

A Hazajárók szerkesztőségének a képviselői a Világtalálkozón

– Nem szlogeneket pufogtattunk, hanem valóban olyan hiteles emberekkel készítünk interjúkat, akik a valódi problémákat mesélik el. Ezenkívül abban is különbözünk a többi ilyen jellegű műsoroktól, hogy mi valójában megmásszuk a hegyormokat és nem pedig terepjáróval megyünk fel a hegycsúcsok alá, hanem gyalogosan tesszük meg a túrákat. Az elmúlt öt év alatt 2500 kilométert gyalogoltunk, 250 ezer kilométert autóztunk, 115 000 métert mentünk csak felfelé. Igyekszünk minél hitelesebbé tenni a Hazajárót.

A szerkesztő elmesélte, hogy minden út tartalmaz olyan emlékeket, amelyek örökre belénk ivódnak. Mindenhol igyekszünk megtalálni a hely szellemét, csakis az arra a tájra jellemző sajátosságot, s emiatt minden táj nagyon kedves a szívünknek.

Oszkár ezek közül az emlékek közül egy emléket mégis kiemelt, s elmesélte, hogy éppen tartományunkban, a Tarcal-hegy (Fruška gora) déli oldalán lévő Maradékon forgattak, ahol megszólítottak egy helybelit, aki elmondta nekik, hogy ő valójában az ott élő utolsó magyarok egyike, majd pedig elővett egy tangóharmonikát s eljátszotta a Kossuth-nótát.

– A szem nem maradt szárazon – jegyezte meg a műsor szerkesztője, majd pedig elmondta, hogy ezt a filmet 2012 februárjában egy református lelkész is megnézte, aki ennek hatására odakérette magát Maradékra, s azóta újra van magyar osztály a faluban, s van magyar közösségi élet.

– Ezt a történetet nagyon gyakran felidézzük. Talán azért is, mert az első ilyen élmény volt, a csattanója pedig, talán egy kicsit a műsor hatására, a napjainkban sült el – jegyezte meg beszélgetőtársunk.