2024. április 27., szombat

Kuvaszkiállítás

Szombaton a kishegyesi labdarúgópályán tartották meg a IV. Kuvasz Klubkiállítást, amely egyben a második fajtakiállítás is volt.

Dr. Sirkó Éva egy kuvasz fogait értékeli (Lakatos János felvétele)

Dr. Sirkó Éva egy kuvasz fogait értékeli (Lakatos János felvétele)

Az esemény a kishegyesi Canis Ebtenyésztő Egyesület és a Szerbiai Kuvaszklub szervezésében valósult meg. Kotlas Sarnyai Zita, a Canis Ebtenyésztő Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy 4 éve alakult meg a kuvaszklub, és már első évben kiállítást szerveztek. Igaz, az még nem volt önálló, viszont a mostani már a második önálló fajtakiállítás, amin CAC díjakat is odaítéltek. A versenyen a különböző egyéni kutyakategóriák mellett voltak versenyszámok kuvaszpároknak és tenyészcsoportoknak is.

– Az idei a második fajtakiállítás, amelyet Kishegyesen rendezünk meg, és amire nagyon büszkék vagyunk. Volt egy kis nehézség a szervezés során: mi, tenyésztők általában az utolsó percben nevezzük be a kutyákat, ezért a múlt héten még úgy nézett ki, hogy nagyon kevés kutyánk lesz. Az utolsó pillanatban viszont sokan beneveztek, így összejött az megfelelő számú kutya. Tavaly 27 benevezés érkezett, abból 24 kutya vett részt a versenyen. Az idén 23 benevezést kaptunk, és 3 nem jött el – mondta el Kotlas Sarnyai.

A tenyésztők a korábbi és a mostani kiállításról is pozitívan vélekedtek, ugyanis ez nemcsak a versenyzésről, hanem a barátkozásról és a tapasztalatcseréről is szól – számolt be az elnök. Azért az eredmények is fontosak voltak, ez alkalommal dr. Sikró Éva, magyarországi küllembíró értékelte a kuvaszokat. A baby (3–6 hónap) kategóriában Halasi Pásztor Gyékény szuka lett a legszebb, tulajdonosa Varga Zoltán, Magyarország. A legszebb kölyök (6–9 hónap) Homokpusztai Haramia Haver kan, tulajdonosa Radovanović Tanja. Fiatal klubgyőztes Halasi Pásztor Esterházy kan, tulajdonosa Varga Zoltán, Magyarország. Klubgyőztes kan Homokpusztai Haramia Gazda, tulajdonosa Isidora Miljković. Klubgyőztes szuka és a kiállítás fajtagyőztese Halasi Pásztor Barka, tulajdonosa Varga Zoltán. A legszebb tenyészpár a Homokpusztai Haramia tenyészet, a legszebb tenyészcsoport pedig a Halasi Pásztor tenyészet.