2024. május 4., szombat

Petrik Pál 100

A Múzeumok Éjszakája előestéjén, pénteken a zentai Városi Múzeumban kiállítás nyílt Petrik Pál születésének 100. évfordulója alkalmából. A teljes életművet reprezentatívan bemutató tárlatot Szarka Mándity Krisztina művészettörténész nyitotta meg; közreműködött még Zoran Dukić és Miroslav Jovančić néhány hangulatos zeneszám előadásának erejéig. A megnyitó végén Verebes Ernő is csatlakozott az improvizatív zenét előadó duóhoz.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A szabadkai festőművész, díszlet- és jelmeztervező munkáiból a zentai múzeum is jelentős mennyiséget birtokol, de ebből az alkalomból a tárlat kiegészült még az alkotó fiának, Petrik Tibornak magángyűjteményéből kölcsönzött festményekkel, díszlettervekkel, fotókkal, oklevelekkel etc., emellett további magángyűjtőktől, illetve a Szabadkai Városi Múzeumból kölcsönzött alkotásokkal.

– Ha szeretnénk megragadni Petrik Pál művészetét, akkor két részre kell azt tagolnunk, így épül fel a tárlat is. Az első részben portrékat és utcaképeket láthatunk, a második rész pedig a kísérletezés időszakát öleli fel, ahol a művész különböző anyagokat felhasználva alkotott. Az volt a célja, hogy a végső formabontásig eljusson. Szerinte ezt nem sikerült megvalósítania, de azt javaslom, hogy gondoljuk át a művész önkritikus véleményét, nézzük végig a kiállított munkákat, aztán hozzuk meg a saját döntésünket ezzel a kérdéssel kapcsolatban – mondta Szarka Mándity Krisztina felvezetőjében, majd rögtönzött tárlatvezetésre invitálta a közönséget, ahol részletesen is mesélt a kiállított alkotásokról.

A rendezvényt a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

A kiállítás száz napon keresztül lesz megtekinthető a zentai Városi Múzeumban.