2024. május 6., hétfő

Türelmetlen a sajtó

Blic: A köztársasági kormány programjának tíz pontja közül öt a gazdasággal és a pénzügyekkel foglalkozik

Tekintettel az egymást követő találgatásokra, úgy tűnik, a sajtó és az újságírók nem tudják kivárni a köztársasági kormány és a Szerbiai Képviselőház következő összetételeinek megalakítását. Mindennap másik média vél újabb, bennfentes értesülések birtokába jutni a következő kormány összetételével, a miniszterek kilétével vagy a kormánykoalíciós megállapodások kimenetelével kapcsolatban.

Tegnap a Blic belgrádi napilap a kormány programjáról cikkezett. A lap értesülései szerint Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke tíz pontra építi a kormány programját. A tíz pontból öt a gazdaság témakörét érinti, valamint az oktatás, az egészségügy és az európai integráció témája is kiemelt figyelmet élvez. A napilap azt is tudni véli, hogy Vučić minden pontot tíz oldalon át fog részletezni. Az nem derült ki az írásból, hogy a belgrádi napilap mire alapozza állításait.

A nem hivatalos értesülések szerint a kormány programjának első pontjában a munkahelyteremtésről lesz szó. Az alfejezetek között szerepel az IT-szektor, a magánvállalkozások serkentése, a kis- és középvállalkozások erősítése, az ipari parkok kiépítése és a közvetlen külföldi beruházások. A második pont a köztársasági költségvetéssel, a költségvetési egyensúly megteremtésével foglalkozik, külön hangsúlyt helyezve a múltban felhalmozott tartozások rendezésére, az állami vállalatok magánosítására és az energetikára. A harmadik pont az infrastruktúrára vonatkozik, az alfejezetek pedig a közlekedési folyosókkal, a kikötőkkel, a vasúti hálózattal, az idegenforgalomhoz kapcsolódó területekkel foglalkoznak.

A negyedik fejezetben van szó a mezőgazdaság erősítéséről. A Blic értesülései szerint ebben a pontban Vučić azt taglalja, hogy miként lehetne hatékonyan támogatni a hazai gazdákat, hogy növeljék és kiszélesítsék a termelést, illetve a támogatási rendszer átalakítására is kitér. Az ötödik pontban foglalkozik az oktatással, annak minőségibbé tételével, az oktatási rendszer átalakításával, a duális oktatás intézményének meghonosításával.

A hatodik pont az egészségügyről szól. Az első alfejezet értelmében a kormány új tervet dolgozna ki az egészségvédelemre vonatkozóan, nagyobb hangsúlyt fektetne a megelőzésre, csökkentené a várakozási időt a különböző szakorvosi vizsgálatok vonatkozásában és minőségibbé tenné a betegápolást.

A hetes pontban az igazságos, mindenki számára egyenlő esélyeket teremtő társadalom kiépítéséről lesz szó, amely magában foglalja a szürkegazdaság és a korrupció elleni küzdelmet, a szociális támogatási rendszer átalakítását oly módon, hogy a jövőben azok részesüljenek támogatásban, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A nyolcadik pont a közszféra átalakításáról és észszerűsítéséről szól, a kilencedik Szerbia biztonságának megőrzéséről – szervezett bűnözés és terrorizmus elleni küzdelem, katasztrófavédelem, környezetvédelem –, a tizedik pedig Szerbia európai uniós integrációjáról.

A Blicnek Mihailo Crnobrnja közgazdász értékelte a vélt programot. A szakértő elsősorban a gazdaságot és a költségvetést érintő fejezetekkel, alfejezetekkel foglalkozott, és elmondta, hogy jónak tartja a javaslatokat. Szerbiában jelenleg a munkanélküliség a legégetőbb probléma, ezért jó, hogy erről már az első fejezetben szó lesz, mondta Crnobrnja, aki egyedül abban nem hisz, hogy a köztársasági költségvetést sikerül kiegyensúlyozottabbá tenni. Igaz, az eddig elért eredmények ezen a területen jók, a teljes egyensúly megteremtése azonban nem lesz egyszerű, nyomatékosította a szakember, aki a programból hiányolja a jogrendszerre, az annak a megreformálására vonatkozó fejezetet, vagy legalább alfejezetet.

Egyébként tegnapi sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić megcáfolta, hogy a Blic valóban a következő kormány programját közölte. Valóban fontos témákról van szó, de ez nem az általa írt program, szögezte le Vučić.