2024. április 30., kedd

Elhunyt Solténszky Tibor dramaturg, rendező

Solténszky Tibor a Színházi Dramaturgok Céhének olyan alapembere volt, aki széles műveltségéből, rádiórendezői gyakorlatából, alternatív csapatokat nevelő és őket rendező tehetségéből fakadó nagy tudásával, különleges empátiájával és szakértelmével mindenhol és mindenben segített pályatársainak – közölte az MTI-vel a Színházi Dramaturgok Céhe kedden.

Solténszky Tibor 1953-ban született, egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kezdte, majd a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, később diákvezetője lett; tanult Józef Szajna híres Stúdió Színházában, valamint Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában is.

Az elmúlt két évtizedben több oktatási projektet, szakmai tábort és műhelyt vezetett, oktatott más intézmények mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem média szakán, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában is. Solténszky Tibort a felvidéki színjátszó képzés beindítójaként és rendszeres tanáraként is ismerték, emellett Észtországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban vezetett szakmai tréningeket, valamint a Soltis Lajos Színház stúdiójának és nyári táborainak tanára volt.

Neve Vajdaságban is ismert, több alkalommal járt nálunk. 2013-ban Moliére A fösvény című darabját Solténszky Tibor rendezésében állították színpadra a Zentai Magyar Kamaraszínházban, de rendszeresen részt vett a MAdT – a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók találkozóin is.

Solténszky Tibor hatvanhárom éves volt.