2024. május 5., vasárnap

Táncoltak az érettségizők

Elsőre úgy tűnt, az égiek is nehezítik a hagyományteremtést Szabadkán, mivel tíz perccel az érettségizők este hat órára meghirdetett tánca előtt még esett az eső. Szerencsére azonban csak futó záporról volt szó, úgyhogy néhány perces késéssel táncolhattak a végzősök a város főterén.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A szabadkai középiskolák mintegy 80-100 végzőse először valcert táncolt, majd egy modern tánc következett, ezután pedig az iskolától való búcsú jelképeként színes léggömböket engedtek a levegőbe, amelyek betöltötték a városháza és a színház közötti teret.
A végzősök táncát diáktársaik, a szülők és sok szabadkai járókelő kísérte figyelemmel. A diákok buzdították társaikat, az idősebbek pedig azt konstatálták elégedetten, hogy ennek az ötletnek köszönhetően végre kulturáltan búcsúztatják a diákok a tanévet, ahelyett hogy üvegeket törnének, és a szökőkútban fürdőznének.
Nem teljesen volt igazuk, ugyanis a diákok által újkori tradícióvá tett felvonulás sem marad el, közölte Iso Planić, a Politechnikai Iskola igazgatója, ők ezzel a programmal igyekeztek valami mást is felkínálni.
Az érettségizők táncát tavaly szervezte meg első ízben a város Ifjúsági Irodája. Programját az idén a zeneiskola diákjainak kezdeményezésére kibővítették, így az ideiben a tánc mellett kórusok, zenekarok is felléptek, vetítések és prezentációk is voltak.
A két táncprogramot követően a Žarko Zrenjanin középiskola diákjainak kórusa lépett színpadra, majd a Dositej Obradović iskolaközpont tanulói, akik tízperces zumbát adtak elő. A vegyészeti-technológiai iskola diákjai divatbemutatót tartottak, a közgazdasági iskola zenekara három dalt adott elő, az egészségügyi iskolások pedig filmet mutattak be. Amennyiben az idő lapzárta után is engedte, a program este tíz órakor az összes középiskola diákjaiból alakult kórus fellépésével fejeződött, amely a Smak Daire című dalát és a Queen We wall rock you című szerzeményét adták elő.