2024. május 6., hétfő

A franciák megvásárolnák az utánfutógyárat

Tizenkét év együttműködés után átvennék a Zastava INPRO cég egészét

A Trigano francia cég a jövőben nemcsak együttműködne a Zastava INPRO utánfutókat gyártó céggel, hanem meg is vásárolná, és mind a kétszáz dolgozóját megtartaná – írja a Danas.

Az INPRO dolgozói szakszervezetének felhívására Michel Freiche a francia cég vezérigazgatója felkereste Aleksandar Vučić kormányfőt és arra kérte, hogy tegye lehetővé a Triganónak a Zastava INPRO teljes magánosítását, hogy továbbra is gyártson utánfutókat a nemzetközi piacra.

A Danas szerint a franciák ötlete nem új keletű, már korábban is jelezték szándékukat az INPRO dolgozóinak, a legnagyobb problémát viszont az okozta, hogy a szerbiai vállalat státusát még nem rendezte az állam, de a hónap végéig erre is sor kerül.

Mint ismeretes, a Zastava Csoport keretében működő INPRO is az állami védettséget élvező tizenhét közvállalat közé tartozik, viszont a hitelezőktől való védettséget még tavaly év végén „levette” róla az állam, a csődeljárási folyamat azonban még nem kezdődött meg. Ezért rendezetlen hónapok óta az egész Zastava Csoport (Zastava Teherautók, Zastava Különleges Gépkocsik és az INPRO) státusa, és nem biztos, hogy a hónap végére privatizálható állapotba kerül a gyár.

A legvalószínűbb oka ennek a Fiat 2010-es szerbiai terjeszkedése lehet, mivel abban az évben átvette az autógyártó üzemet, az INPRO pedig azóta a Zastava Fegyvergyár bérelt üzemeiben termel. A szerb kormány ennek kapcsán már hozott egy döntést, amely a kivett gyárrészleget az INPRO tulajdonának tekinti, a fegyvergyár pedig hárommillió eurót kap egy új üzem felépítésére és berendezésére. A döntést meghozták, megvalósítása azonban még várat magára, ezért nincs még mindig saját üzeme az utánfutógyárnak.

A Zastava INPRO ennek ellenére teljes gőzzel termel (nem úgy, mint az egy helyben topogó Zastava Teherautók, amely a berendezések olcsó áron való eladásából fedezi a hitelezők irányába felhalmozott költségeit), leginkább kivitelre, vagyis a Triganónak, amellyel már 12 éve együttműködik. A franciáknak a szerbiai cég nemcsak alkatrészeket, hanem autóutánfutókat is gyárt, összerakott állapotban és darabokban egyaránt. Ebben az évben eddig az INPRO 2,5 milliárd euró értékben importált utánfutókat a franciáknak.

Probléma tehát akad a Zastava Csoport gyára körül, a Trigano vezetőségét azonban ez nem igazán érdekli, hiszen a Danas szerint üres helyiséget kíván venni, ahol folytathatná a termelést. A franciák már egy ideje szemet vetettek a Metal Sistemi nevű cég üzemhelyiségére is, amely tavaly augusztusban ment tönkre, ám a teljes tőke értékét még mindig nem becsülte fel az állam. Azt sem tudni, hogy a gyárat részlegenként adják-e el, vagy mint jogi személyt.
Egyelőre nem tudni, hogyan alakul a Zastava INPRO jövője, annyi azonban biztos, hogy ha az állam és a hozzá tartozó különböző intézmények nem kezdik el komolyabban végezni a dolgukat e tekintetben, gyanús, hogy még egy jó bevételi lehetőségtől esnek el. Arról nem is beszélve, hogy további 200 munkahely fog megszűnni.