2024. május 2., csütörtök

Vállalkozói ötletbazár

Tizenkét üzleti elképzelés versengett a szabadkai inkubátorház pályázatán

A Szabadkai Üzleti Inkubátor a GreatTech Kft-vel közösen írt ki pályázatot fiatal, innovatív vállalkozók számára. Az iYES elnevezésű verseny célja a fiatalok vállalkozói szellemének serkentése, lehetőséget biztosítva a tehetségük kibontakozására, az általuk elkészült pályamunkák elkészítésén keresztül.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A versenyzők a következő kategóriákban pályázhattak: IT, mechatronika, menedzsment, környezetvédelem, építészet és iparművészet. A versenyre szombaton került sor a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán, ahol 32 fiatal 12 ötlete versengett a szakmai zsűri előtt. A zsűri elnöke, Vojin Šenk az újvidéki Műszaki Tudományok Karáról volt, tagjai pedig Bela Ikotić, az eszéki inkubátorház igazgatója, Fürstner Igor a Szabadkai Műszaki Szakfőiskoláról, Világos Kornél, az adai ITG Professional cég vezetője, Ljuben Hristov, a szabadkai polgármester vállalkozásokkal megbízott tanácsadója, Somogyi Sándor professor emeritus, Lányi Hnis Izabel, a Park Palics kft. képviselője és Petar Jerkan, az ATB Sever képviselője.
Ljuben Hristov üdvözlőbeszédében elmondta, a fiatalok, akik itt jelen vannak, mindannyian győztesek, hiszen volt egy jó ötletük, amelyet be tudtak mutatni. Annál, hogy ki lesz a verseny nyertese, sokkal fontosabb, hogy mit tesz a város és az állam a jövőbeni innovátorokért, vállalkozókért, mondta. Az önkormányzat vállalkozások terén elért eredményei között említette a kisbajmoki vámszabad övezetet, illetve az egykori Zorka területén építendő kisvállalkozásoknak és kisiparosoknak létesülő ipari parkot. Ez utóbbi adhat helyet a helybeli fiatal vállalkozásoknak, amelyek kedvező feltételekkel vásárolhatnak majd itt üzleti területet – magyarázta.
Ződi Ildikó, a Szabadkai Üzleti Inkubátor igazgatónője elmondta, eredetileg az inkubátorházba tervezték a versenyt, de végül a nagy érdeklődés miatt áthelyezték annak helyszínét a Műszaki Szakfőiskolába. A fiatal versenyzők egy héttel korábban egy képzésen vettek részt, ahol az újvidéki inkubátorház igazgatója készítette fel őket a hatékony prezentációra. Az igazgatónő kifejtette, ezzel a versennyel ösztönözni és támogatni kívánják azokat a fiatalokat, akiknek vállalkozói ötleteik vannak. Az első díjazott három éven át működhet az inkubátorházban díjmentesen, ami azt jelenti, hogy térítésmentesen veheti igénybe a könyvelési, ügyvédi és mentoring szolgáltatásokat is.
A zsűri döntésének értelmében az első helyezett Nagy Tímea, az Építőmérnöki Kar hallgatója lett Nyesőzőgép elnevezésű pályamunkájával, egyben övé lett a legjobb női ötlet is. Második helyen Maja Gabrić Stipić csapata végzett Online óvoda elnevezésű munkájával, a harmadik pedig a Brute Drop csapat lett, amelynek tagjai, Marcikić Márk, Torma Roland, Tímár Noel és Kokrehel Grácián a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói, Alfie elnevezéssel adtak át üzleti ötletet. Ők lettek egyben a közönségdíjasok is.
A legsikeresebb versenyzők a szponzorok által felajánlott értékes ajándékokat vihettek haza. A nyeremények egy része cégalapításhoz volt kötve. Az első hét helyen végzett innovatív fiatal vállalkozó lehetőséget kapott, hogy a jó ötletével bekerüljön a Szabadkai Üzleti Inkubátorba, ahol jelentős könnyítésekben részesülhet, alacsony bérleti díjjakkal, továbbá tanácsadással, mentorálással, képzéssel, jogi és könyvelési szolgáltatásokkal kiegészítve.