2024. május 3., péntek

Épülnek a standok

Hét országból kétszáz kiállító érkezik a tizedik gazdasági vásárra

Csütörtökön, június 2-án nyitja meg kapuit a háromnapos szabadkai regionális és nemzetközi gazdasági vásár. Az idei tizedik kiállításra, amelynek a korábbiakhoz hasonlóan a Sportcsarnok ad otthont, hét országból érkezik kétszáz kiállító. A csarnok 1600 négyzetméternyi területén, illetve az előtte lévő platón Szerbia mellett Magyarország, Románia, a boszniai Szerb Köztársaság, Horvátország, Szlovénia és Németország – konkrétan Berlin – kiállítói mutatkoznak be.

– A standok építése már megkezdődött, a tervek szerint a kiállítók szerdán már beköltözhetnek, és kialakíthatják kiállítási helyeiket – mondta el Ilinka Vukoja, a szervező Szabadkai Piacok KKV igazgatója. Hozzátette, a látogatók számára vonzó lehet, hogy a vásárnak az üzleti rész mellett lesz egy szórakoztató része is, amelynek keretében különféle bemutatókra kerül sor, valamint azok között, akik kitöltik a kérdőívet, értékes nyereményeket sorsolnak ki. A fődíj a Tehnoserv vállalat felajánlásaként egy szilárd tüzelővel működő 25 kW-os teljesítményű kazán, emellett az idén húszéves Dudi Co. vállalat várhatóan a jubileumnak megfelelően 20 ajándékot kínál fel, elsősorban konyhai kisgépeket.

Idén első alkalommal a vásáron jelen lesz a Népkör Aranykapu játszóháza is, ahol a szülők megfelelő felügyelet mellett hagyhatják gyermekeiket, amíg körbejárják a vásárt, amely 10 és 20 óra között várja mindhárom nap a látogatókat, díjmentesen – részletezte az igazgatónő.

Ivan Vojnić Tunić, a társszervező Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara főtitkára arról beszélt, hogy sajnálatos módon a lakosság körében nem számít tömegesen látogatott rendezvénynek a kiállítás, pedig kívánatos volna, ha több tízezren megtekintenék azt, amihez erőteljesebb aktivitásra lenne szükség a szervezés során.

A kiállítókkal kapcsolatban Vojnić Tunić elmondta, hogy Szerbia régióit teljes mértékben lefedték. Összesen 92 vállalat lesz jelen, ezek fele a régión kívülről. Mivel a vásár alapvető jellege szerint élelmiszeripari és mezőgazdasági, a kiállítók 45 százaléka ebből a szférából érkezik. További 21 százalék a textil- és vegyiparból, a gépészetből és fémfeldolgozó iparból 10 százalék, a kereskedelemből a kiállítók 8 százaléka, az építőiparból pedig 3 százalékuk érkezik.

– Ami a kísérőrendezvényeket illeti, az első nap fókuszában az élelmiszeripar áll, így prezentációk lesznek megtekinthetőek a biogazdálkodásról, a második napon pedig a mezőgazdaságé a főszerep. Ekkor elsősorban a termények értékesítése lesz a téma, az előadók pedig olyan személyek, akik kivitellel foglalkoznak. Emellett előadást tart a szabadkai Közegészségügyi Intézet is, amelynek be kell vizsgálnia az exportra szánt terményeket, illetve a vállalkozói szféráról is lesz ismertető, tekintve, hogy az idei év Szerbiában a vállalkozások éve. A kamarában Szabadka és a horvátországi Čakovec vállalkozói cserélnek tapasztalatokat – részletezte a kamara főtitkára.

Ljuben Hristov polgármesteri tanácsadó arról beszélt, hogy a vendégek is hoznak ajándékokat, így például a romániai kiállítók a zeneiskolának adományoznak majd egy hangszert. Az üzleti látogatók közül megemlítette a szlovákiai Léva, illetve Bijelo Polje küldöttségeinek látogatását. Kitért annak fontosságára is, hogy idén immár harmadik alkalommal a középiskolásokat is bekapcsolják a vásárba, akik most lazább módon vehetnek részt rajta, de ezzel felkészülhetnek a későbbi komolyabb tevékenységre.

A vásár ünnepélyes megnyitójára csütörtökön 11 órakor kerül sor.