2024. május 5., vasárnap
CÍMLAPTÖRTÉNET

Topolya szurkol a kiscsillagnak!

Žarko Pribaković, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola nyolcadikosa egy tehetségkutató énekverseny döntője felé menetel

Több mint hatezren neveztek be a Pink Televízió ifjú tehetségeket felkutató műsorába, és a versenyben szereplő Žarko Pribaković hangjával, megjelenésével, dalválasztásával, fordulóról fordulóra mély benyomást tett a zsűri tagjaira.

Žarko Pribaković (Ótos András felvétele)

Žarko Pribaković (Ótos András felvétele)

Mi, topolyaiak jól ismerjük, hiszen évek óta nem múlik el iskolai ünnepség, hogy ne énekelne átéléssel népzenét vagy éppen kedves gyermekdalokat. Jótékonysági műsorban is szívesen szerepel, és nemrégiben a Pannónián megtartott nemzetközi gyermekfesztiválon is nagy sikert aratott. A jó kiállású fiú rendszeresen elnyeri a közönség tetszését, mint mondja, az utóbbi időben a lányok körében is igen közkedvelt. Ezt tapasztaltam én is, hiszen az új topolyai szökőkútnál való találkozásunk idején többen is odajöttek, gratuláltak neki és fényképezkedtek vele, támogatásukról biztosították. Erre most nagy szükség lesz, hiszen az élő műsorokban június 10-étől már nem a zsűritagok, hanem a közönség dönt a továbbjutásról.

Žarko a kezdetekről mesélve elárulta, hogy alsós korában az iskolai kórusban kezdett énekelni. A zeneiskolában csupán fél évet járt szólóénekre, az nem felelt meg neki. Pop- és szórakoztató zene, valamint a népzene a zsánere, ahogyan ő mondja, és azt is elárulja, hogy a szerb népzene területén már vannak komoly sikerei: 2012-ben és utána még kétszer Karlócán megnyerte a Licidersko srce elnevezésű fesztivált, majd a televízióban is szerepelt Zvonko Bogdannal, valamint Milijana Arsenijević vendége volt a Neka pesma kaže című műsorban.

A topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központban hét évet táncolt, énekelt, most elfoglaltságai miatt erre nem jut ideje. A zeneiskolában zongorázni tanul, és nemrégen kezdett gitárórákra járni.

A Pinkove zvezdice tehetségkutatóra 15 éves korig lehet jelentkezni, a testvérei bátorításával, segítségével nevezett be. Žarko ötödik gyerek a családban, két nővére és két bátyja van. Belgrádban az audíción egész nap várni kellett, nagyon fárasztó volt, mondja, de azóta élvezi a verseny minden fordulóját. Mindez számára nagyon természetes, hiszen soha sem volt lámpaláza fellépés közben.

– A családban mindenkinek jó hallása van, igaz, hogy nem énekelnek, de ellátnak tanácsokkal. A legnagyobb támogatást számomra a családom jelenti. A szüleim és a testvéreim is segítenek, és igyekeznek a földön tartani. Erősítenek, bátorítanak, ha nehéz a feladat, ha elszállok kicsit, akkor visszahúznak a földre. Mindig mögöttem állnak. Nincs mentorom, egyedül készülök fel, a szüleim ajánlanak dalokat, azokból választok. Fontos, hogy jól érezzem magam a dalban – meséli a kedves mosolyú nyolcadikos fiú.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást a fellépésekkel, a felkészüléssel?

– A felvételezések idején barátkoztam a többiekkel, volt amikor két kört is felvettünk. Olyankor az apukám volt velem, de amikor hazaértünk, akkor visszatért a mindennapi élet, a mindennapi feladatok. Topolyán igen gyakran odajönnek hozzám, autogramot is kérnek tőlem. Ez szimpatikus, de a barátokkal nem változott semmit a helyzet, ugyanaz a fiú maradtam. A tanárok nagyon megértőek voltak az iskolában, de én is igyekeztem, hogy minél kevesebbet hiányozzak. Erős jeles tanuló vagyok.

A további terveidről mit árulnál el?

– Az általános iskola befejezése után itt maradok Topolyán, a Sinkovics József Műszaki Iskolában programozást szeretnék tanulni, szeretném, hogy legyen valamilyen szakma a kezemben. Közben befejezem az alapfokú zeneiskolát, és utána lehet, hogy továbbtanulok az Újvidéki Zeneakadémián. Ez még a jövő titka. Szeretném képezni magam az éneklés terén is.

Žarko természetes és szerény maradt. Ami a mostani versenyt illeti, az a vágya, hogy minél tovább bennmaradjon, de már ez is nagyon szép eredmény, hogy a legjobb 20 közé kerülve jogot szerzett egy párizsi kirándulásra (mivel az utazás éppen az iskolai ballagás idejére esett, mindent összevetve, az utóbbit választotta).

Macedónia, Bosznia és Montenegró képviselői mellett szerbiai gyerekek is szerepeltek a versenyben, a legjobbak közé egyedüli vajdaságiként került a topolyai tehetség.

Topolya nagyon sokat segít, hangsúlyozza a Žarkót az interjúra is elkísérő édesapa. Egy helyi butik öltözteti a fellépésekre, családok, magánszemélyek segítenek önzetlenül, de a topolyai helyi közösség, és az önkormányzat is támogatja anyagilag őket, hiszen a sok utazással, a versenyzéssel járó kiadásokat a család nem tudná egyedül fedezni.

Legközelebb június 10-én, pénteken este szurkolhatunk a topolyai kiscsillagnak, de most már sms-sel is támogathatjuk majd a továbbjutását.

Nyitókép: Žarko Pribaković (Ótos András felvétele)