2024. május 3., péntek

Szerbia nem fordul vissza

Az államvezetés a Brexit ellenére kitart hazánk uniós integrációja mellett – A kormányfő szerint nincs veszélyben a gazdasági és pénzügyi stabilitás sem

Miután az Egyesült Királyság polgárai nemet mondtak az Európai Unióban maradásra a csütörtöki népszavazáson, melynek végeredménye pénteken látott napvilágot, a hét utolsó munkanapját Szerbiában is az unió jövőjével, Szerbia integrációjával kapcsolatos kérdések határozták meg. A politikusok véleménye – legyen szó belföldi vagy külföldi tisztségviselőkről – nem változott a korábbi állásponthoz képest. Sem a hazai vezetők, sem az unió képviselői nem látnak semmilyen összefüggést a brit voksolás eredménye és hazánk európai uniós perspektívája között. Azok a szerb politikusok, akik az eddigiekben az EU mellett foglaltak állást, továbbra is ebbéli véleményüknek adtak a nap folyamán hangot, az unióellenes erősen jobboldali pártok pedig megismételték korábbi kételyeiket és az EU szétesésének pillanatát látták lelki szemeik előtt.

Szerbia határozott lépésekkel folytatja útját az EU felé – jelentette ki Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Szerbia határozott lépésekkel folytatja útját az EU felé – jelentette ki Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Szerbia határozott lépésekkel folytatja útját az EU felé – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfő, majd hozzátette: az ország gazdasági, pénzügyi és politikai stabilitása sincs semmilyen veszélyben a Brexit miatt.

– Tiszteletben tartjuk Nagy-Britannia polgárainak döntését, számunkra továbbra is a fejlődés és az egyensúly jelentik majd a prioritást, mert Szerbia polgárai szebb jövőt képzelnek el maguknak és gyermekeiknek. Garantálom, hogy hazánkban nem lesznek komolyabb pénzügyi és gazdasági következményei a brit referendum eredményeinek, amilyeneket számos nyugati államban lehet most tapasztalni – fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, a szerb kormány teljesen tisztában van azzal, mi szolgálja a polgárok érdekeit, ez pedig nem más, mint az európai út, az európai államokéhoz hasonló magasabb életszínvonal, a beruházások idevonzása. Vučić hangsúlyozta: Nagy-Britannia polgárai saját érdekeiknek megfelelő döntést hoztak, Szerbia pedig mindent meg fog tenni, hogy jó kapcsolatokat ápoljon ezzel az országgal.

 STABIL MARAD A DINÁR

A kormány a Brexit-szavazás eredményeinek közzétételét követően rendkívüli ülést tartott, s mint arról a kormányfő beszámolt, azon Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója is részt vett. A pénzügyi stabilitás megőrzéséről, az árak jelenlegi szinten tartásáról tárgyaltak. Vučić szerint nem áll fenn annak veszélye, hogy Szerbia a nyugati országokhoz hasonló rengéseket éljen meg a britek kilépéséről meghozott döntés miatt, ezt pedig eddigi „okos pénzpolitikájának” köszönheti, mely mindvégig ellen tudott állni a különféle nyomásgyakorlásoknak és nem választotta azt a „könnyebb utat, melyre a Földközi-tenger térségében voltak már példák”. Bejelentette ugyanakkor, hogy a közeljövőben alacsony kamatláb mellett vesz fel az állam hitelt az Egyesült Arab Emírségektől. Egyedül annak lehetőségét nem tudta kizárni, hogy a német értékpapírok jelenléte miatt drágulnak általában véve a kötvények.

A dinár, véleménye szerint, nem fog gyengülni. Az üzleti világ a biztosabb valutákba kezdett befektetni, mint amilyen az amerikai dollár, a svájci frank vagy a japán jen, az angol font tíz százalékkal visszaesett, s az euró is gyengült a dollárhoz képest. Hazánkat sem kerülte el teljesen ez az örvény, valutánk némileg gyengült, egy euróért 124 dinárt kellett volna fizetni pénteken, de a nemzeti bank intervenciójának köszönhetően sikerült elkerülni a nagyobb ingadozást. A miniszterelnök megnyugtatta a polgárokat és közölte, hogy bátran őrizhetik továbbra is dinárban félretett pénzüket, nem lesznek ennél komolyabb következmények a jövőben sem.

NÉPSZAVAZÁS? ELŐBB GYŐZZENEK LE!

Arra a felvetésre, hogy Szerbiában is népszavazást kellene tartani az uniós csatlakozásról, Aleksandar Vučić azt felelte: lehet, amint legyőzik a választásokon. Közölte, hogy a polgárok tudták milyen politikára szavaznak, amikor bizalmat adtak újra a hatalmi pártnak.

A technikai mandátumban lévő szerb kormány külügyminisztere is véleményének adott hangot, hogy a Brexit semmiképpen sem befolyásolhatja Szerbia európai irányultságát. Ivica Dačić kifejtette, hogy az uniót nagy ütés érte, de, mint mondta, hozzá kell tennie, nagyon úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia esetében sem kisebb ez az ütés. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyság EU-tagságától függetlenül soha sem alkalmazott minden uniós mechanizmust, különleges státust élvezett és állandóan kételyekkel tekintett az unióra. Hozzátette: Szerbia ezután is saját érdekeit fogja nézni.

EZT EREDMÉNYEZI AZ OLCSÓ POPULIZMUS

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke szerint a brit népszavazás a szerbiai hatalmi koalíción belüli első repedéseket idézte elő, ráadásul még azelőtt, hogy megalakult volna az új kormány. Dragan Marković Palma azon kijelentésére utalt, melyben Tony Blairről Szerbia bombázását támogató személyként beszélt, miközben ugyanaz a Blair a jelenlegi kormányfő tanácsadója. Ami a demokratákat illeti, továbbra is az európai út mellett szállnak majd síkra, mert, mint mondta, jobb alternatívát sem gazdasági, sem védelmi, sem kulturális szempontból nem tud ennél a jövőképnél.

A Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a történtek rossz hírt jelentenek Európának, a csatlakozni kívánó államoknak, de magának Nagy-Britanniának is. Rasim Ljajić ugyanakkor hangsúlyozta, hogy külpolitikai irányultságát Szerbiának meg kell őriznie a továbbiakban is. Szerinte a végkifejlet példaként szolgálhat a szerbiai integrációellenes erőknek arra, hova vezet az olcsó populizmus: a brit kormányfő korábban a Brexit mellett kampányolt, referendumot ígért, majd végül uniópárti lett, de a palackból kiengedett szellemet már nehéz visszatuszkolni oda – fogalmazott Ljajić.

SZERBIÁBÓL OROSZ TARTOMÁNY?

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke arra figyelmeztetett, hogy a brit népszavazás eredményét szerb oroszbarát erők arra használhatják ki, hogy kisiklassák útjáról az országot, és orosz tartományt csináljanak belőle. A nacionalista és konzervatív erők örülnek a britek döntésének, mely megrázkódtatásokat fog okozni a világban, értékelte. A VSZL minden Európa-párti törekvéset, pártot támogatni fog, tette hozzá.

A Szerbiai Demokrata Párt elégedetlenkedett közleményében a kormányfő azon kijelentése miatt, mely szerint szóba se jöhet referendum hazánkban az unióról, amíg valaki le nem győzi a választásokon.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos Bécsben arról biztosította a csatlakozni kívánó államokat, hogy a brit szavazás eredménye nem lesz kihatással az EU bővítési politikájára. Az unió továbbra is bővítéspárti, és be fogja fejezni az elkezdett munkát. Számos eredmény született a Balkánon, s most nem szabad feladni fáradság vagy más okra hivatkozva a csatlakozást, értékelte a bővítési biztos.