2024. május 6., hétfő

A globális Brexit-örvény rántotta magával az amerikai tőzsdeindexeket is

A Brexit-sokk hatása alatt nagy mínusszal kezdték és azzal is folytatták a kereskedést pénteken az amerikai értékpapírpiacok.

Az főbb indexek három százalék körüli veszteséggel nyitottak pénteken és nagyjából ezt a szintet tartották a kereskedés folyamán. A DJIA-30 index bő másfél órával a zárás előtt 2,75 százalék, az S&P-500 index 2,91 százalék, a Nasdaq Composite 3,66 százalék veszteséget mutatott.

Az amerikai indexek így a legjobb úton haladnak afelé, hogy egy veszteséges hetet hagyjanak maguk mögött - sorban a másodikat.
A Brexit-szavazás eredménye valósággal sokkolta az értékpapírpiacokat, hiszen az előzetes jelzések a szavazás pont ellenkező kimenetelének adtak szinte biztos esélyt.

"A befektetők és piaci szereplők többsége erre nem számított" - mutatott rá David Lefkowitz, az U.S. Bank Wealth Management Americas befektetési stratégája. Art Hogan, a Wunderlich Securities kereskedője szerint "kell várnunk legalább 36-72 órát, mire levonhatjuk a végső következtetést a szavazás piaci hatásáról".

A Wall Street "félelemindexének" is nevezett CBOE VIX volatilitás-mutató 52 százalékkal is megugrott, 26,24 pontot érve el, február óta a legmagasabbat. A mutató estére 23,34 pontra csillapodott.

A Brexit világgazdasági következményeitől aggódó befektetők szemében megnőtt a befektetési menedéknek tekintett eszközök ázsiója: a dollár és az arany árfolyama emelkedett.

A nap legnagyobb vesztesei között természetesen helyet kaptak a brit uniós tagság fennmaradásának reményében a múlt héten nagy nyereséget felhalmozó banki papírok. Az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági ágazat közül a legnagyobb esését a pénzügyi ágazat indexe szenvedte el, közel öt százalékosat. A Citigroup nyolc százalékot, a Morgan Stanley kilenc százalékot, Bank of America, a JPMorgan és a Goldman Sachs pedig 6-7 százalékot veszített.

A tíz ágazati indexből egyébként kilenc gyengült pénteken, az egyetlen nyereséges ágazat a közüzemi maradt éppen a zavaros időkben játszott befektetési menedék szerepe miatt.

Az arany az azonnali piacon 4,85 százalék nyereséget mutatott unciánként 1316,84 dolláros jegyzésen. Korábban a piacot ért Brexit-sokk tükrében hagyományos befektetési menedék szerepének köszönhetően nyolc százalékon is járt a napi nyeresége. A dollár erősödése és a hangulat csillapodása azonban ebből később lefaragott valamelyest.

Az arany árával együtt az aranybányák részvényei is nyertek: a Barrick hat százalékkal, a Newmont Mining öt százalékkal erősödött.
Az olaj ára pénteken nagyot gyengült. A WTI nyersolaj az amerikai kereskedés vége felé 2,23 dollár, 4,45 százalék veszteséget ért el a globális kereskedés pénteki kezdete óta, a Brent nyersolaj pedig 2,21 dollárt, 4,32 százalékosat. Jegyzéseik 47,88 és 48,70 dolláron álltak hordónként.

A dollár estére két százalékos nyereséget mutatott az euróval szemben, az eurót ekkor 1,1155 dolláron jegyezték. A brit font-sterling nyolc százalékkal gyengült pénteken a dollárral szemben. A fontot este 1,3687 dolláron jegyezték. A font euróval szembeni vesztesége pénteken hat százalék lett. Este a fontot 1,2273 eurón jegyezték.