2024. május 6., hétfő

Őrizetbe vettek egy német képviselőt a betiltott isztambuli melegfelvonulás helyett tartott rendezvényen

Őrizetbe vettek vasárnap egy német parlamenti képviselőt a betiltott isztambuli melegfelvonulás helyett tartott rendezvényen. A török rendőrség összesen 19 embert vett őrizetbe, könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatva a hatóságok tiltása ellenére összegyűlt több tucat aktivistát.
A Hszinhua kínai hírügynökség több száz melegjogi aktivistáról tud, akik Isztambul belvárosának Istiklal Caddesi nevű utcáján gyülekeztek. A rendőrség hírügynökségek szerint a kis mellékutcákba üldözte az aktivistákat megakadályozva, hogy csoportokba gyűljenek és nyilatkozatot olvassanak fel.
Volker Beck német zöldpárti képviselő egy török melegjogi aktivista őrizetbe vételét akarta megakadályozni, aki egy nyilatkozatot kívánt felolvasni. A dpa német hírügynökség szerint a hatóságok erre erőszakkal elvezették Becket és más aktivistákat is őrizetbe vettek. A török rendőrség rövid időn belül szabadon engedte a német képviselőt.
A helyszínen lévő Terry Reintke, a zöldek európai parlamenti képviselője szerint "a rendőrök nagyon agresszívak voltak". "A rendőrség kitépte a kezemből az útlevelem, és meglöktek" - mondta Beck.
A képviselő mellett két másik német állampolgárt is őrizetbe vettek rövid ideig. "Nem tettek semmi rosszat. Egy rendőrautóba tuszkolták őket" - tette hozzá.
A török hatóságok a múlt hét pénteken biztonsági aggodalmakra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulásokat, miután egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a rendezvények megakadályozására.
Isztambul belvárosában múlt vasárnapra terveztek egy menetet a transznemű emberek támogatására, míg az idei meleg büszkeség parádét június 26-ára hirdették meg. Ez utóbbi helyett akartak a rendezvényszervezők egy nyilatkozatot felolvasni vasárnap.
A török hatóságok ugyanakkor erőteljes rendőrségi fellépéssel igyekeztek ezt megakadályozni, a központi fekvésű Istiklal Caddesi bevásárló utcában vasárnap délután számos vízágyúval vonult fel a török rendőrség a dpa német hírügynökség tudósítója szerint.
A mellékutcákban pedig a biztonsági erők gázmaszkos tagjait lehetett látni, és civilbe öltözött rendőrök járőrőröztek a térségben.
Eltérően számos más muszlim államtól Törökországban nem bűncselekmény a homoszexualitás, ugyanakkor a másság iránti előítéletek széles körben elterjedtek. Az isztambuli melegfelvonulás 14 éves múltra tekint vissza, de tavaly már egyszer betiltották azzal az indokkal, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére esett. Ennek ellenére is ezrek vonultak akkor utcára, a rendőrség pedig vízágyukat és könnygázt vetett be a békés tiltakozók ellen. Az idén tervezett felvonulások is a ramadán idejére esnek.