2024. április 30., kedd

Fejlődés kis lépésekben

Vicai Olivér az Újfalu helyi közösség tanácselnöke – A gázművek több háztartásba bevezetné szolgáltatását – Vízvezeték-kiépítés, csatornázás, aszfaltozás a tervek között

Az Újfalu helyi közösségben a 2015-ös választások koalíciós szerződésének tiszteletben tartásával három hónapja vezetőváltás történt, így a HK-t a szerződés értelmében a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt vezeti, nyilatkozta lapunknak Vicai Olivér, a HK tanácselnöke.

Az új haladó–VMSZ koalíciós szerződés értelmében a tanácselnököt a VMSZ adta, míg a helyettesét az SZHP adta, Cvijetin Radić személyében, Dragiša Ristić (SZHP) a helyi közösség közgyűlésének elnöke, míg az alelnöke Góli Csilla (VMSZ). A tanácselnök megjegyezte, hogy a helyi közösségben nincs helyi járulék, és csupán annyi pénzük van, hogy ki tudják fizetni a titkárnő bérét és a fűtésszámlát, a várostól pedig csak minimális összeget kapnak a telefonszámlára, tisztálkodószerekre, irodai eszközökre, éves szinten mindössze 300 000 dinárt.
– A helyi közösségnek nincs pénze, amiből gazdálkodni tudhatna, csupán tervezhetünk, kérhetünk. Az új városvezetés által talán megvalósítható majd az igényeink egy része – mondta Vicai Olivér.
A tanácselnök megjegyezte, hogy a vezetőváltáskor azonnal megpróbálták rendbe hozni a helyi közösség épületét, amely igen lelakott állapotban volt.
– Az ajtókat, ablakokat befestettük, bemeszeltük a falakat. Tudni kell, hogy a helyi közösség épületének egyik fele a Caritashoz tartozik. Ezzel az épületrésszel már évek óta senki sem foglalkozik. Ingyenesen volt használva, és az épület teljesen le lett lakva. A volt vezetőség a külső falakat ugyan lemeszelte, de az épület nagyon rossz állapotban van, belül omlik a vakolat. Pár évvel ezelőtt elkezdték kijavítania az épület tetejét, de csak a fele lett újracserepezve, így a másik fele a mai napig is beázik. Mindezt meg kell oldani. Paskó Csaba atya, a Caritas Szabadka elnöke ígértet tett nekünk arra, hogy mindenben segít, amiben tud. Ennek a teremnek vissza kell adni a fényét, nemcsak minőségi szempontból, hanem tartalmilag is. Díjmentesen ki kellene adni különböző művelődési egyesületeknek, színjátszó egyesületeknek – mondta a tanácselnök.
Szavai szerint továbbá nagy gondot jelent, hogy a Caritas terme a téli hónapokban koedukált hajléktalanszállássá és melegedővé válik.
– Egy hajléktalanszálló nem lehet koedukált, sehol a világban nem engedik. Hogy egy teremben aludjanak és egy fürdőszobában tisztálkodjanak a hajléktalan férfiak és nők. Ez embertelen. Ugyanakkor a nyugati világban a hajléktalan-melegedők csak estétől reggelig vannak nyitva, ugyanis ha nappal is nyitva tartanának, nagyon gyorsan incidens történne a hajléktalanok között. Nálunk viszont egész nap nyitva tart, és szinte folytonos rendőri jelenlétre van szükségünk. Ezt is orvosolni kell, találnunk kell egy helyiséget, ahol télen a hajléktalanok, normális ellátás mellett, emberi körülmények között tudnak majd melegedni és aludni – érvelt Vicai.

Hozzátette, hogy a helyi közösség épületében, méghozzá az irodák melletti folyosón történt a rászorultak számára az ebédosztás, ám a haladókkal megegyeztek abban, hogy az ebédosztást áthelyezik a Caritas termébe. Így egyrészt nagyobb tisztaságot lehet tartani a HK irodahelyiségeiben és mosdójában, másrészt kulturált módon tudják kiszolgálni a rászorulókat, akik így akár helyben is elfogyaszthatják az ebédet, ugyanis evőeszközöket, tálcát, poharat és asztalokat is biztosítottak erre.
– Ennek télen lesz nagy súlya, hiszen amíg nyitva van a Caritas klub, addig melegedőként is használhatják majd a rászorulók a termet. Ezzel a megoldással nemcsak az önkéntesek, hanem a Vöröskereszt szabadkai igazgatója és a Caritas is meg van elégedve – számolt be.
A tervekről beszélve a tanácselnök megjegyezte, hogy újra próbálják szervezni a nyugdíjasklubot, hogy a klub minőségesebb szolgáltatásokat tudjon nyújtani a tagjainak, például megváltoztatnák a hitelkonstrukciót, hogy a nyugdíjasok már akkor igénybe vehessék a szolgáltatást, vagy megkaphatnák az árut, mielőtt kifizetnék azt (jelenleg előre kell kifizetni azokat). Szavai szerint a HK állandó kapcsolatban áll a Városépítési Igazgatósággal, és megpróbálnak minél több utcát, utat aszfaltoztatni, salakoztatni.
– Sajnos a kérvényeink legnagyobb részére, szinte kilencvenhat százalékára nemleges válasz érkezik. Emellett a Szabadkai Vízművekkel megpróbálunk olyan gyümölcsöző együttműködést létrehozni, amely által sikerülhetne több utcát rákötni a csatornahálózatra. Sajnos technikai és pénzügyi okok miatt lehetetlen rákötni az összes utcát a csatornahálózatra. Hiába van új vezetőség, mi sem oldhatunk meg mindent. Ha lenne helyi járulék, akkor lenne valami esélye megkezdeni a munkálatokat. Ami pénzünk van, azt most a vízvezeték bevezetésére szeretnénk költeni, emellett befoltoznánk a kátyúkat az utakon – mondta Vicai.
Hozzátette, hogy az Univerexportnál tervezett körfogalmat nem valósítanák meg, egyrészt az arra vonatkozó terv lejárt, másrészt akkora kiadás lenne, amit nem tudna magára vállalni a helyi közösség. Helyette az ott lévő kis térre egy piacot létesítenének, valamint a közelben lévő Trgopromet egykori üzlethelyiségében gyógyszertárat nyitnának.
– Ez lenne Újfalu HK központja. Ezt talán 2017-ben meg is valósíthatnánk – számolt be a tanácselnök.
Végezetül megjegyezte, hogy szerdán lesz megbeszélése a gázművekkel, arról tárgyalnak majd, hogy miként lehetne minél több háztartásba bevezetni a szolgáltatást, majd hozzátette, részleteket még nem tudnak arról, hogy mennyibe kerülne a bekötés, erről később tudnak majd tájékoztatást adni.