2024. május 8., szerda

Inkubator planira nove investicije

Nadležni Poslovnog Inkubatora u Senti trenutno rade na izgradnji kancelarije i proizvodne hale na 1.100 kvadratnih metara.

Senćanski Poslovni Inkubator za sobom ima uspešan period, jer njegove saradnike za stručnu pomoć kontaktira sve više sveže pokrenutih i već postojećih preduzeća – rekao je prilikom konferencije za štampu, u utorak, Aleksandar Dimić, direktor Poslovnog Inkubatora. Poslovni Inkubator se u leto 2014. godine doselio u zgradu nekadašnje fabrike nameštaja i do tada smo uspeli završiti obnovu glavnog objekta i stvoriti infrastrukturalne uslove za rad. U protekle dve godine više od trideset preduzetnika, početnika i vlasnika već postojećih preduzeća, nas je kontaktiralo u nadi da možemo pružiti stručnu pomoć za pokretanje biznisa ili za razvijanje istog. U svakom slučaju smo pokušali da pružimo što svestraniju pomoć, zahvaljujući čemu je većina njih bila zadovoljna našim uslugama – čuli smo od Aleksandra Dimića.

- U inkubatoru je do sada bilo četiri stanara, tako da trenutno imamo dve prazne kancelarije koje čekaju zainteresovane. Oni koji su napustili inkubator su odluku o tome doneli jer su želeli da se oprobaju u inostranstvu, što je nažalost, opšta pojava. U proteklom periodu smo imali i veće investicije na zgradama pored glavnog objekta, u kojima se i sada radi na izgradnji ukupni 1.100 kvadratnih metara kancelarijskog prostora i proizvodne hale. Prošle godine smo sve to uspeli staviti pod krov i urađena je i većina unutrašnjih radova, tako da je do sada ostvareno oko 70 posto poslova. Cela izgradnja bi se mogla završiti za oko dva meseca, ukoliko bi nam na raspolaganju bila potrebna materijalna sredstva. Investicije finansira isključivo pokrajinska Direkcija za kapitalne investicije. Za obnovu krovne konstrukcije je konkurisala lokalna samouprava opštine Senta u vrednosti od više od deset miliona dinara, za obnovu hala je ranije uspešno aplicirao Poslovni Inkubator u vrednosti od ukupno 15 miliona dinara, od čega je do sada isplaćeno pet miliona, isplata 5,5 miliona se baš sad očekuje, a dodatnih pet miliona će preostati za završetak radova. Nadamo se da će od sada i isplate teći brže, tako da nećemo morati suviše mnogo da čekamo sa potpunim završetkom obnove objekata. Imamo već ozbiljne zainteresovane za hale, tri preduzeća su već potpisala pismo namere da žele što pre da se usele. Ova preduzeća zapošljavaju oko dvadeset osoba. Međutim za sve to treba što pre završiti radove, za šta nam je naravno potrebna pomoć pokrajinske Direkcije za kapitalne investicije i lokalne samouprave opštine Senta, s jedne strane za osiguranje finansijskih, a sa druge za osiguranje administrativnih uslova – objašnjava Aleksandar Dimič. Pored toga, žele i nove objekte da obnove da mogućnosti koje nudi Poslovni Inkubator budu otvorene ne samo za domaće nego i za inostrane investitore.