2024. május 2., csütörtök
TÖRÖKORSZÁG

Kétharmad „föladná” az EU-t

A török társadalom 68 százaléka véget vetne az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásoknak, 23 százalékuk folytatná – derül ki a MAK Danismanlik nevű kormányhoz közeli közvélemény-kutató cég szombaton nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek 82 százaléka úgy véli, hogy Brüsszel a török felvétel tekintetében nem őszinte Ankarával, 12 százalék viszont ennek az ellenkezőjét gondolja. Ugyanakkor az emberek 72 százalékának az az érzése, hogy Törökország őszinte az Európai Unióval szemben, és csak 19 százalékuk szerint nincs ez így.

A MAK azt is tudni akarta, hogy vajon miért akadozik a csatlakozási folyamat. 60 százalék látja úgy, hogy a késleltetés oka a vallási különbségekben rejlik, mivel Törökország lakosságának túlnyomó része muzulmán. 13 százalék úgy vélte, hogy a magas népességszám áll az ügy hátterében, 10 százalék szerint a török terrorellenes törvény a sarkalatos pont.

A kérdőívből kiderül továbbá, hogy a törökök 58 százaléka hazáját inkább egy muzulmán államközösségben látná szívesen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelezte: Törökország a britekhez hasonlóan népszavazást tarthat az EU-csatlakozás kérdéséről, ha az unió rosszindulatúan, iszlámellenessége miatt visszatartja a folyamatot. Hozzátette: ezt követően a török vezetés úgy áll majd az EU-csatlakozási folyamathoz, ahogy arról az állampolgárok határoztak: ha az emberek folytatnák, mennek tovább.