2024. május 5., vasárnap
KAJAK-KENU

Tizennégy magyar, négy szerbiai érem

A magyar küldöttség tizennégy éremmel, öt arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal térhet haza az orosz fővárosban rendezett Európa-bajnokságról, míg Szerbia négy éremmel (három arany-, egy bronzérem) fejezte be a moszkvai kontinensbajnokságot.

Remekül kezdődött a szombati nap a magyar és a szerb kajak-kenu csapat számára. Az első döntőben a női K-1 1000 méterén óriási csatában a szerb színekben versenyző Bedőcs Krisztina 148 ezredmásodperccel jobbnak bizonyult a másodikként célba érő Takács Tamaránál. Nem kellett sokat várni az újabb magyar éremre, hiszen a férfi K-1 1000 méterén a mindössze 19 éves Kopasz Bálint nagy bravúrral a harmadik helyen végzett. A női K-2 1000 méterén az élen ismét szerb–magyar párharc zajlott, amelyet a Milica Starović/Ružičić-Benedek Dalma páros nyert meg a Medveczky Erika/Takács Tamara duó előtt. A négyesek azonban már magyar sikert hoztak, hiszen előbb a női K-4 500 méterén diadalmaskodott a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Csipes Tamara összetételű hajó, majd a férfiaknál ugyanebben a kategóriában a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összetételű hajó bizonyult megállíthatatlannak. A férfiaknál a K-2 1000 méterén a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence páros féltávnál még az élen állt, a végén azonban a németek megelőzték őket. Ugyanebben a számban a Marko Tomičević, Milenko Zorić duó harmadik lett.

A kenusok is szép sikereket értek el az első nap, a női C-2 500 méterén a Balla Virág, Takács Kincső páros a hajráig az élen állt, végül az utolsó métereken a fehéroroszok előzték meg őket. A férfi C-2 1000 méteres versenyében Mike Róbert és Vasbányai Henrik a harmadik helyen ért célba.

Szépen indult a vasárnap is a magyar kajak-kenu szerelmesei számára, hiszen Kozák Danuta előbb egyesben, majd párosban is Szabó Gabriellával az oldalán aranyérmet nyert. A férfiak közül Nádas Bence állhatott fel a délelőtt folyamán a dobogóra, hiszen a K-1 500 méteres versenyén a harmadik helyen végzett. Az addigi remek szereplést némileg beárnyékolta, hogy a 200 méteres futamokban sokáig sem magyar, sem szerb versenyzőt nem láthattunk a dobogón, az utolsó versenyszámban azonban kárpótoltak bennünket, hiszen a kajak párosok versenyét nagy csatában Nebojša Grujić és Marko Novaković nyerte meg, megelőzve a Horváth Bence, Szomolányi Máté egységet. A vasárnap délutáni maratoni számokra sem maradtunk magyar érmek nélkül. Előbb Bodonyi Dóra a K-1 5000 méteres versenyszámában szerzett ezüstérmet mindössze egy másodperccel lemaradva fehérorosz riválisától, majd Kiss Tamás nyerte meg a kenusok hosszútávú versenyét imponáló magabiztossággal.

Magyarország az éremtáblázat élén végzett, s a magyar válogatott nyerte az olimpiai éremtáblázatot is az Európa-bajnokságon: a magyarok 3 arany- 2 ezüst- és 2 bronzérmet begyűjtve győztek ebben a különversenyben.

Magyar és szerb érmesek, férfiak, K-1 1000 m: 3. Kopasz Bálint. K-4 1000 m: 1. Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás. C-2 1000 m: 3. Vasbányai Henrik, Mike Róbert, K-2 1000 m: 2. Hufnágel Tibor, Domvári Bence, 3. Marko Tomičević, Milenko Zorić. K-1 500 m: 3. Nádas Bence. K-2 500 m: 1. Nebojša Grujić, Marko Novaković, 2. Horváth Bence, Szomolányi Máté. C-1 5000 m: 1. Kiss Tamás.

Nők, K-1 1000 m: 1. Bedőcs Krisztina, 2. Takács Tamara. K-2 1000 m: 1. Milica Starović, Ružičić-Benedek Dalma, 2. Takács Tamara, Medveczky Erika. K-4 500 m: 1. Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina. C-2 500 m: 3. Balla Virág, Takács Kincső. K-1 500 m: 1. Kozák Danuta. K-2 500 m: 1. Kozák Danuta, Szabó Gabriella. K-1 5000 m: 2. Bodonyi Dóra.