2024. május 6., hétfő

Szíriai felkelők új frontot nyitottak az Iszlám Állam ellen

Új frontot nyitottak a szíriai felkelők kedden az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen - közölte a milíciák egyik névtelenül nyilatkozó katonai parancsnoka.

A felkelők csapatai az iraki határhoz közel a szélsőségesek kezén lévő al-Bukamal ellen indítottak hadműveleteket, amely települést az Egyesült Államok által támogatott erők is támadják északról.
Al-Bukamal elfoglalása akadályozná az IÁ csapatmozgásait a dzsihadisták 2014 nyarán kikiáltott kalifátusának iraki és szíriai területei között.

"Az Új Szíria Hadsereg, illetve a Hitelesség és Fejlődés Front al-Bukamal felszabadítására irányuló művelete megkezdődött" - jelentette be a katonai parancsnok.

Az Új Szíria Hadsereg (ÚSZH) nagyjából másfél éve alakult meg, amikor az IÁ kiszorította a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen lázadó erőket Kelet-Szíriából, és az iraki Moszul elfoglalását követően 2014 közepén kiterjesztette uralmát.

Az ÚSZH támogatást kapott a Washington vezette terrorellenes szövetségtől, amely az IÁ-t támadja szíriai és iraki területein. Ebben a hónapban a szövetség magasabb fokozatba kapcsolt Szíriában az IÁ elleni küzdelemben, ennek keretében a milíciák egy koalíciója - amelynek tagja a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet is - nagyszabású offenzívát indított a szélsőségesek ellen az észak-szíriai Manbídzs városában.