2024. május 6., hétfő

Milyen lehet hatmilliárd dollárt bukni egyetlen nap alatt?

A Brexit hatására hatalmasat veszítettek vagyonukból a világ leggazdagabbjai

A világ 400 leggazdagabb embere 127,4 milliárd dollárral lett papíron szegényebb pénteken, pusztán azáltal, hogy a britek az EU-ból való kilépés mellett döntöttek. A milliárdosok teljes nettó vagyonuk 3,2 százalékát veszítették el, ezzel teljes vagyonuk a Bloomberg Billionaires Index szerint 3900 milliárd dollárra csökkent.
A legnagyobbat Európa leggazdagabb embere, a Zarát is tulajdonló Amancio Ortega bukta, az ő vagyona több mint 6 milliárd dollárral csökkent. Bill Gates és Jeff Bezos is 1 milliárd dollárnál többet veszített.

A brit dúsgazdagok (tizenöten) összesen „csak” 5,5 milliárdot veszítettek a múlt heti szavazás által. Közülük a leginkább Peter Hargreaves milliárdos járt pórul, aki 2,9 milliárdos bukással vagyonának 19 százalékát veszítette el. Ennek ellenére a brit üzletember nem csügged, egy nyilatkozatában már kifejtette, hogy szívesen működik majd együtt az új brit kormánnyal a gazdasági mutatók feljavításán.

Mindemellett az európai piac 2008 óta bekövetkezett legnagyobb esésén van túl. A font is történelmi alacsony szintre került, ilyesmire Margaret Tatcher, valamikori brit kormányfő ideje óta nem volt példa.
Mindez nem meglepő a pénteki extrém piaci mozgásokat látva, aminek következtében a világ tőzsdéinek kapitalizációja több mint 2000 milliárd dollárral csökkent. Ilyen mértékű napi vagyonvesztésre nem volt példa a 2008-as válság legsötétebb időszakában sem.