2024. május 2., csütörtök

Mégsem lesz kötelező tantárgy az informatika

Nem fogadta el az Országos Oktatási Tanács az oktatási minisztérium arra vonatkozó javaslatát, hogy az informatika legyen kötelező tantárgy. A tanács ülésén ugyan a résztvevők nagy hányada elismerte, hogy a minisztérium javaslata jó, mert az informatikai ismeretszerzés már általános iskolában is szükséges, de hangsúlyozták, hogy e tantárgy kötelező tantárgyként való bevezetése nem valószínű, hogy technikailag és a káderállományt tekintve zökkenőmentes lenne.

A minisztérium javaslatát mindössze három tag támogatta a tanács ülésén részt vevő harminc tag közül.

Tatjana Matić, a kereskedelmi minisztérium államtitkára sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tanács nem fogadta el a javaslatot, miszerint az informatika kötelező tantárggyá váljon a következő tanévtől a felsősök számára, ám Aleksandar Lipovski, az Országos Oktatási Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy bár a tanács legtöbb tagja szerint a javaslat jó, ez mégiscsak hangsúlyos változás lenne, és nem biztosak benne, hogy technikailag és tanárok tekintetében fel vannak erre készülve az iskolák, ezért elengedhetetlen az óvatos felkészülés, fel kell mérni, hogy az iskolák, a tanárok fel vannak-e készülve erre a lépésre. Mint elmondta, a tanév második felében azonban vissza kell térni a témára, és újra gondolkodni az informatika mint kötelező tantárgy bevezetésén, de akkor is figyelembe kell majd venni, hogy Szerbiában van-e mindenhol internet-hozzáférési lehetőség.

Snežana Marković oktatási miniszterhelyettes szerint igazolatlan az informatikával szembeni félelem, és ez az óvatosság, amiről Lipovski beszél. Az ülésen többektől is elhangzott, hogy az iskolák nem eléggé felkészültek, és a tanároknak is továbbképzésre lenne szükségük, holott az iskolákból a tanárok azt jelezték, hogy megvannak már az informatikakabinetek, megszervezhető az oktatás, hiszen sok iskolában választják ezt a tantárgyat most is választható tárgyként. S mint hangsúlyozta, a szerbiai iskolákat négy évvel ezelőtt felszerelték informatikatermekkel, a kereskedelmi és telekommunikációs minisztérium pedig ebben az évben minden iskolában megfelelő, megbízható internetvonalat biztosít.

Az előttünk álló tanévben tehát az informatika marad válaszható tantárgy, és a műszaki oktatás, amelynek témái között szerepel az informatika is, kötelező tantárgyként heti két órában szerepel továbbra is az órarendben.