2024. május 4., szombat

Munka van, nincs aki dolgozzon

A Szabadkán működő diákszövetkezetek munkaerőhiányra, érdektelenségre panaszkodnak – Alkalmi munka és állandó jellegű álláslehetőség is van a városban – A magyar nyelv ismerete előny

A tanítás befejeztével hatalmas az érdeklődés a szabadkai diákszövetkezetekben, mindenki tagosodni szeretne, az ott dolgozók tapasztalata viszont az, hogy nem vállalnak el akármit a fiatalok, válogatnak a lehetőségek közül. Az egyetemi hallgatóknak nehezebb, a bolognai rendszer szerint tanulók ugyanis nem hiányozhatnak, ezért munkába állni is nehezebb nekik. Lehetőség viszont van, alkalmi munka és állandó jellegű állás is van a városban.

A diákszövetkezetek vezetői szerint még soha sem volt ekkora a munkaerőhiány

A diákszövetkezetek vezetői szerint még soha sem volt ekkora a munkaerőhiány

Az Ekonom diákszövetkezet 15 és 26 év közötti tanulóknak kínál munkalehetőséget, vagy munkanélkülieknek, harminc éves korig. Natalija Đurković irodai alkalmazott kérdésünkre elmondta, hatalmas az érdeklődés a tagosodás iránt, de az a tapasztalat, hogy pillanatnyilag Szabadkán kevés az olyan fiatal, aki dolgozni szeretne, vagyis több a munkalehetőség, mint amekkora érdeklődés mutatkozik a fiatalok részéről.

– Elég sokszínű a kínálat, hiszen az árucsomagolás, ki-bepakolás, előkészítés mellett nagyon sok vendéglátóipari egység keres pincért, pultost, az egészen neves kávézók is, de a nagyobb vállalatokban is munkához lehet jutni. Tény, hogy az aktuális munkaajánlatra egy-két nap alatt találunk embert, de régebben azért sokkal nagyobb volt az érdeklődés. Azt kell, hogy mondjam, hogy Szabadkán kevés az olyan fiatal, aki igazán dolgozni szeretne – mondta Natalija Đurković.

Az Ekonom Facebook-oldalán mindennap megjelenik a friss ajánlat, ezért az érdeklődőknek érdemes felkeresni az oldalt. Itt megtalálható a leírás a tagosodáshoz is, ami igen egyszerű folyamat, diákok esetében csak a személyi igazolvány és az iskolai igazolás szükséges. A munkanélküliek esetében az egészségügyi könyvecske, személyi igazolvány és munkakönyv kell a tagosodáshoz, ami a szövetkezeteknél teljesen ingyenes.

Hasonló piaci körülményekről számolt be Veselin Stefanović is, a Biznis diákszövetkezet igazgatója. Nincs aki dolgozzon, jelentette ki a beszélgetésünk legelején, de hogy ennek mi az oka, csak találgatni lehet.

– Minden bizonnyal sokan fél lábbal már külföldön vannak, de az is tény, hogy Szabadkán jelenleg van munkalehetőség, az a diák, fiatal, aki akar dolgozni, talál magának munkát. Azt is hozzá kell tegyem, hogy mi a törvényekkel összhangban dolgozunk, vagyis a bérek sem nagyon alacsonyak, 25 és 30 ezer dinár között mozognak, ha hosszabb távú munkáról van szó, és 125–180 dináros órabérről. Vannak olyan munkaadók is, akik az útiköltséget is fizetik – magyarázta az igazgató.

Aki dolgozni szeretne, a legkönnyebben pincérként, pultosként, takarítóként tud elhelyezkedni, de sok palicsi villa keres idényjelleggel recepciósokat. Rakodásra, napi munkára mindig lehet találni férfiakat, ezt a kérést tudják a legkönnyebben teljesíteni a szövetkezetek.

– A nagyobb probléma, amivel az idén szembesültünk, hogy nem találunk olyan potenciális fiatalt, aki beszéli a magyar nyelvet, holott több olyan munkalehetőség is van, ahol követelmény a nyelv ismerete. Egyszerűen nem jelentkeznek nálunk, mi pedig nem tudunk rájuk találni – mondta Veselin Stefanović.

A magyar nyelv ismerete hiányában nagyon sok esetben nem tudják betölteni a munkahelyeket. A Biznis igazgatója azt is hozzátette, többen, a középiskolákban, egyetemeken még csak nem is tudnak a diákszövetkezetek létezéséről. Nem tudják milyen lehetőségek vannak a városban, eszükbe sem jut, hogy a nyarukat munkával töltsék.

– Régebben szervezetten, buszokkal szállítottuk a fiatalokat a környező gyümölcsösökbe munkára. Ma már kínálat sincs, jobban szeretnek feketén munkaerőhöz jutni a gazdák is, de a fiatalok sem érdeklődnek az effajta munka után. Ma az a helyzet, hogy dolgozni lehetne, akár tapasztalat nélkül is, csak lenne, aki vállalja. Ilyen még sosem volt, hogy ilyen fokú legyen a munkaerőhiány – tette hozzá Veselin Stefanović.

Azok a fiatalok, akik szívesen töltenék munkával a nyarat, keresnének zsebpénzt és közben gyűjtenének tapasztalatot és gyakorlatra tennének szert, felkereshetik a Biznis diákszövetkezetet a 024/553-480-as, vagy az Ekonom diákszövetkezetet a 024/556-514-еs telefonszámokon.