2024. május 5., vasárnap

A sportolók és a terrortámadás

Az egész világot megrázták a kedden este Isztambulban történt öngyilkos merényletek, amelyek során mintegy ötven személy meghalt, és a sérültek száma száz körül mozog. A szerbiai sportolók közül kedden a szerbiai sportlövő- és a röplabda-válogatott tagjai tartózkodtak Isztambulban. Habár a merényletek idején egyik nemzeti csapat képviselői sem voltak a repülőtéren, az előbbiek voltak a szerencsésebbek, ők ugyanis egy órával a robbantások előtt hagyták el a Kemal Atatürk repülőteret, amikor is a gépük elindult Belgrád felé. A sportlövők a Bakuban megrendezett világkupáról tartottak hazafelé, s kedden szinte az egész délutánt az isztambuli repülőtéren töltötték. A török fővárosból Belgrádba Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović sportlövők, valamint az edzőik, Goran Maksimović és Dragan Donević utaztak.

A Kemal Atatürk repülőtéren az átszállásra négy órát vártunk. Belgrádba mintegy egy órával a tragikus esemény előtt indultunk el, így nem sokon múlt, de megúsztuk a támadást. A hazaérkezésünkkor a repülőtéren készült felvételek és a képek nagyon megráztak bennünket” – mondta Donević. A szerb csapat többi tagja tegnap este kellett, hogy hazautazzon Bakuból, szintén Isztambulon keresztül, de a hírek szerint az a járat, amelyre Srećko Pejović sportigazgatónak, valamint Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović és Milenko Sebić versenyzőknek szólt a jegye, egy másik útvonalon, Isztambult elkerülve indult útnak.

A Teheránba tartó szerbiai férfiröplabda-válogatott repülőgépe a terrortámadás után egy órával érkezett meg Isztambulba, s mivel a repülőtéren óriási volt a káosz, a biztonságiak senkit nem engedtek ki a gépből, mivel előbb a repülőtér épületében tartózkodó mintegy 6000 embert kellett kimenekíteni, és csak utána hagyhatták el a repülőgépet azok, akiknek a gépe a terrortámadás idején vagy utána ért földet. A szerb válogatott tagjai így végül csak hajnali negyed ötkor foglalták el szobáikat az isztambuli Marriott Szállodában. Nikola Grbić szövetségi kapitány, a játékosok és a szakmai stáb tegnap este, tíz perccel nyolc óra előtt folytatták útjukat Teheránba, ahol a szerb válogatott a világliga harmadik hétvégéjén az I. csoportban július 1. és 3. között Iránnal, Argentínával és Olaszországgal méri össze erejét. A röplabdázók igazán pechesnek vallhatják magukat, ugyanis hétfő este az ítéletidő miatt nem tudott felszállni a gépük Belgrádból, másnap pedig a terrortámadás miatt kellett megszakítaniuk útjukat Teherán felé.