2024. május 8., szerda
EURÓPA-LIGA

A Vojvodina, a Debrecen és a Videoton továbbjutást vár

A mai nap folyamán megkezdik szereplésüket az európai kupaporondon a magyarországi és a szerbiai klubcsapatok is, az Európa-liga 1. selejtezőkörében Szerbiát az újvidéki Vojvodina és a belgrádi Čukarički, Magyarországot pedig a Debrecen, a székesfehérvári Videoton és a budapesti MTK képviseli. A montenegrói Bokelj vendégeként kezdő Voša, a moldovai Zaria Baltit fogadó Videoton és a San Marinó-i La Fiorita otthonában pályára lépő Debrecen számára kötelezőnek mondható a továbbjutás, az utóbbi években sokat befektető kazah riválisokkal megmérkőző MTK és Čukarički dolga viszont nehéznek ígérkezik.

Habár a szakértő és a rivális edzője szerint is a Vojvodina a Bokelj elleni párharc esélyese, a 17.30-kor kezdődő első meccs előtt Dragan Šarac, az újvidékiek másodedzője nem ért egyet ezzel a megállapítással: „Ez lesz az első meccsünk idén Európában, de remek felkészülésen vagyunk túl, a kezdőcsapat is kikristályosodott. Maksimovićra és Ćurkóra sajnos sérülés miatt nem számíthatunk, illetve Paločević játéka is kérdéses valamilyen allergia miatt. A célunk túllépni a Bokeljen, az esélyeket 50:50 százalékosnak látom, de igyekszünk győzni már az első meccsen.”

A Debrecen csapata is toronymagas favorit San Marinó-i riválisával szemben, és a klub hajdújárási csatára, a találkozót sérülés miatt kihagyni kényszerülő Takács Tamás is csak a továbbjutással lenne elégedett: „Mi vagyunk a párharc esélyesei, de ezt a pályán kell megmutatnunk. Sajnos ezen a mérkőzésen nem tudom segíteni a csapatot sérülésem miatt. Keményen dolgozunk a gyógytornászokkal, hogy mihamarabb rendben legyek. Debrecenből szurkolok a csapatnak a sikeres európai kezdéshez. Maximálisan felkészült a csapat az ellenfélből, csak a továbbjutást tartom elfogadhatónak – remélem, már az első meccsen eldöntjük a párharcot. Szeretnénk minél tovább menetelni, ehhez jó löket lenne egy jó kezdés.”

A Videoton is esélyesnek számít a moldovaiak ellen, annak ellenére is, hogy a székesfehérváriak legújabb igazolása, a 33 éves, 47-szeres szerb válogatott Danko Lazović játékengedély hiányában ebben a selejtezőkörben még nem szerepelhet. A középpályás Géresi Krisztián többgólos hazai sikerben reménykedik: „Nagyon fontos, hogy jól kezdjünk, nyerjünk, és hogy előnnyel tudjunk elutazni a visszavágóra. Többgólos sikert lenne jó elérni itthon, hiszen ha az első meccset meg tudjuk nyerni, akkor az adhat a visszavágóra egy olyan nyugodtságot, ami döntő lehet idegenben.”  

LABDARÚGÁS

Európa-liga, 1. selejtezőkör, első mérkőzések: Aktobe–MTK (16.00, M4), Bokelj–Vojvodina (17.30, VRT1), Videoton–Zaria Balti (18.00, M4), La Fiorita–Debrecen (20.30), Čukarički–Ordabasi (20.30).