2024. május 6., hétfő

Arany a zentai tűzoltólányoknak

Az önkéntes tűzoltó-egyesület női B csapata első lett az országos versenyen

Zlatiboron, Čajetinán a múlt héten rendezték meg a tűzoltók harmadik országos versenyét, amelyen a zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület női B csapata (Burány Ágnes, Boldizsár Éva, Szilágyi Borbála, Boros Szilágyi Elvira, Mucsi Korina, Virág Ágnes, Rácz Szabó Mónika, Tóth Ugyonka Ilonka, Bálint Valéria és Pálfi Rozália) első helyezést ért el.

A harminc év feletti korosztályban versenyző nők ezzel harmadik alkalommal lettek országos bajnokok, s eredményükkel jogot szereztek arra, hogy Szerbiát képviseljék jövőre a tűzoltó-olimpián, amelyet Ausztriában rendeznek meg – hallottuk Molnár Gábor Gyulától, a lányok edzőjétől.

Erős Ervin, a községi tűzoltószövetség elnöke lapunknak elmondta, hogy a csapatnak komoly gondot jelentett a versenyen való részvételhez szükséges anyagiak előteremtése. Az utazás és az elszállásolás költségeit végül a zentai önkormányzat fedezte, a tűzoltószövetség pedig a csapat felszerelésének (egyenruhák, az előírásos lábbelik stb.) beszerzését finanszírozta. Megtörténhet ugyanis, hogy a hiányos felszerelés miatt diszkvalifikálják az egész csapatot – magyarázta a tűzoltószövetség vezetője, hozzátéve, hogy a versenyen végül a zentai lányok bizonyultak a legszebben és legjobban felszereltnek.

– A két versenyszámból álló megmérettetés úgynevezett motoros szerelésből és egy stafétaversenyből állt. Az első kategóriában a csapatoknak egy képzeletbeli tűz eloltásához szükséges tűzoltófecskendőket kellett összeszerelniük a szivattyúkkal. Ebben nem is igazán a versenyzők gyorsaságán volt a hangsúly, hanem a csapatmunkán. A stafétaverseny pedig egy váltófutás, amelynek során különböző akadályokat is le kellett küzdeniük a résztvevőknek – mesélte Burány Ágnes, a csapat egyik tagja.

Az országos versenyre a zentai lányok a mindennapi munkájuk és a gyermekeik gondozása mellett készültek, de ahogyan elmondták, a férjek megértőek voltak, s mindenben segítették őket.

Molnár Gábor Gyula beszélt arról is, hogy a zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület számára komoly gondot okoz az utánpótlás nevelése. A fiatalok ugyanis mind kevésbé érdeklődnek e tevékenység iránt, valamint kevés a képzett oktató. A képzést ugyanis már kisiskoláskorban el kellene kezdeni.

– Olyan érdeklődők sokan vannak, akik ellátogatnak a tűzoltólaktanyába, megtekintik a tűzoltókocsikat, néhány dolgot ki is próbálnak, de a téli időszakban megrendezett előadások nem igazán érdeklik őket. Megfelelő képzés nélkül azonban nem lehetnek teljes értékű tagjai az önkéntes tűzoltó-egyesületnek. Márpedig csak az alapképzés 88 előadásból áll – mondta.

Az egyesület korábban nyaranta igen emlékezetes táborokat is szervezett a legkisebbek és a fiatalok számára, de érdeklődés hiányában idővel ezek is elmaradtak. Pedig a kilencvenes években még annyian jelentkeztek, hogy két váltásban szervezték meg a tábort, s mindkét turnusban 50–60 résztvevővel foglalkoztak.