2024. május 6., hétfő

Négyszáz millió az utakra

A városi pénzügyi tanács szavazattöbbséggel elfogadta az idei költségvetés első átütemezésének a tervezetét, valamint az idei költségvetés féléves megvalósításáról szóló jelentést. Az Újvidéki Színház a Kis herceg előadásra 550 800 dináros támogatásban részesül. Megújul a belvárosi római katolikus plébánia épülete.

Jutott pénz a papi lak tatarozására is (Dávid Csilla)

Jutott pénz a papi lak tatarozására is (Dávid Csilla)

Az Elég volt Mozgalom és a Szerb Radikális Párt képviselői a tervezet és a jelentés ellen szavaztak, mert elmondásuk szerint nem volt elegendő idejük ahhoz, hogy az ülést megelőzően elolvassák az előző nap kézhez kapott anyagot. Az újvidéki képviselő-testület mai ülésén erről a két napirendi pontról szavaznak majd a képviselők.

– A városi pénzügyi tanács elfogadta az idei költségvetés átütemezésének a tervezetét, amelynek értelmében megállapították, hogy 650 millió dinár maradt elköltetlen. A felmaradt pénzösszeg legnagyobb részét, azaz 400 millió dinárt az útkarbantartási munkálatokra különítünk el, további 44 millió dinárt a városi gyermekintézmények támogatására utalunk át. Ami az idei, első félévi költségvetés megvalósítását illeti, elégedettek lehetünk, hiszen a bevételek 33 százalékkal nőttek – mondta Petar Ćirović, a városi pénzügyi tanács elnöke. Hozzátette: a jövőben arra fognak törekedni, hogy a városi tanács tagjai minél előbb kézhez kapják a tervezetek és jelentések anyagát, de amint működésbe lép a képviselő-testületi dokumentumok elektronikus módon történő postázása, ez a probléma a múlté lesz.

A költségvetés átütemezésének a tervezete alapján a kiadásokra szánt pénzösszeget 115 millió dinárral növelték, a tervezett teljes költségvetés összesen 22 520 653 794,26 dinárt tesz ki – írta a Dnevnik napilap. A költségvetési kiadások is arányosan nőttek, 500 millió dinárral nagyobbak a kiadások, ami a büdzsé 66,1 százaléka, azaz majdnem 14,5 milliárd dinár.

Az átütemezést követően, az útkarbantartási munkálatokra különítettek el a legtöbb pénzt, de ezenkívül 1,15 millió dinárt költenek a futaki piac felújítására, a kaboli temető úthálózatának a karbantartására 287 300 dinárt ütemeztek át, a kátyi temető rendezésére pedig 113 400 dinárt fordítanak. Az átütemezésnek köszönhetően az Újvidéki Színház 550 800 dináros támogatást kap a Kis herceg előadásra. A belvárosi római katolikus plébánia épületének a rekonstrukciójára 791 700 dinárt költ majd az önkormányzat.

A Városépítési Intézet további 21,4 millió dinárt kapott a kátyi Delfa Ivanić utca felújítására, 13,2 milliót költenek az önkormányzati lakások vásárlására, és hárommillió dinár jut a cseneji városi szennyvíz- és vízhálózat kibővítésére.