2024. május 6., hétfő

Peruban fogták el a szerb bűnbanda vezérét

A perui hatóságok az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatallal (DEA) együttműködve fogták el a nagybecskereki származású Zoran Jakšićot (57), az Amerika néven közismert nemzetközi bűnszervezet vezérét.

Jakšićot a DEA kábítószer kereskedelem és gyilkosságok miatt kereste. Limában hallgatták ki, ahová az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal repülőjével szállították az ország belsejéből, ahol elfogták. A gyanú szerint Jakšić bandája zsarolással, emberrablással is foglalkozott, s megvoltak a bérgyilkosaik is.

Már régóta nemzetközi körözést adtak ki ellene, de mindig sikerült meglépnie, lévén, hogy 46 hamis személyazonosságot és 10 különféle útlevelet használni. Elfogása pillanatában éppen Lens Koronának hívták. Több ország rendőrsége is körözte, eddig 25 alkalommal adtak ki ellene nemzetközi körözést. Németország, Argentina, Ausztrália, Görögország, az Egyesült Államok, Peru és Bosznia-Hercegovina rendőrsége egyaránt üldözte, de mindig egérutat nyert. Peruba is hamis okmányokkal érkezett, s akkor csaptak le rá, amikor megpróbálta elhagyni az országot Ecuador felé, nem sejtve, hogy a határon már az Amerikai rendőrségi operáció fedőnevű akció elindult, s a DEA ügynökei lesben álltak.

Jakšićot Peruban már 1998-ban is letartóztatták. Akkor kábítószer csempészéséért öt évet kapott. 2004-ben német börtönben is volt, amikor a rendőrség 9 kilogramm kábítószert talált az autójában.

A Jakšić vezette csoportot – egyebek között – azzal terhelik, hogy Buenos Airesből tengeri úton mintegy 300 kg kokaint csempészett Európába. A drog két hajón volt, az egyik egy holland, a másik egy belga kikötőben ért partot. Argentinában elkerülte a letartóztatást, de elkapták Madridban, ahonnan kiadták az argentinoknak, ám hamarosan megszökött. Személyéhez köthető egy további 180 kilós kokainszállítmány 2008-ban, valamint egy 120 kilós szállítmány tavaly szeptemberből. Ez utóbbi Belgiumba juttatásához felbérelt három szerbiai állampolgárt.

Zoran Jakšićot a DEA azzal gyanúsítja, hogy ő az Amerika nevű bűnbanda vezére, amely a 90-es években alakult meg Belgrádban és az egykori jugoszláv tagköztársaságok szinte mindegyikéből van tagja. Egy Srećko álnevű alvilági figura a rendőrségnek 2001-ben megadta az Amerika minden tagjának nevét. Feldarabolt holttestét 2003-ban Magyarországon találták meg. Ő azt mondta, hogy a bandát Vojislav Raičević, azaz Voja Amerikanac alapította, akit azóta ugyancsak meggyilkoltak.

Az Amerika nevéhez több mint 20 belgrádi gyilkosság köthető. Részben alvilági leszámolások résztvevői voltak, de állítólag ők gyilkolták meg az egykori rendőrminisztert, Radovan Stojčićot is, valamint az ugyancsak politikus Zoran Todorović Kundakot.