2024. május 2., csütörtök
FORMULA–1

Nem tetszik a versenyzőknek az új Hungaroring

Ismét elérkezett július vége, ami hagyományosan az év azon szakasza, amikor a Formula-1 mezőnye megérkezik Magyarországra, és benépesíti a Hungaroringet. A mogyoródi hétvége 2016-ban pontosan a szezon közepére került, és noha zsinórban már a 31. évben érkezett ide a száguldó cirkusz, a pilóták ezúttal mégis számos újdonsággal találták szembe magukat.

Az első gyakorlásnál első lett, a másodikon a falnak csúszott: Lewis Hamilton (Beta/AP)

Az első gyakorlásnál első lett, a másodikon a falnak csúszott: Lewis Hamilton (Beta/AP)

A tél folyamán ugyanis nagyszabású felújítási munkálatok zajlottak le a pályán, amely során a bokszutcával együtt összesen 57.000 négyzetméter felületre került új aszfalt, szinte a teljes nyomvonalon új rázóköveket is lefektettek, és 454 méteren a szalagkorlátokat is lecserélték. A modernizálásra nagy szükség volt, hiszen egyes szakaszokon még tavaly is a harminc évvel korábban lefektetett aszfalt és kerékvetők teljesítettek szolgálatot, a magyar kormánytól támogatást kapó Hungaroring Zrt. pedig ezzel még nem is fejezte be az átalakításokat, hiszen a következő években a pálya kiszolgáló-létesítményei és a lelátók is ráncfelvarráson esnek majd át.

A szervezők büszkén hirdetik a felújításokat, ám némi meglepetésre a jelenlegi mezőny két legsikeresebb pilótája, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel egyaránt szükségtelennek titulálták a fáradozásokat, szerintük ugyanis a Hungaroring ezáltal elveszítette varázsát, ami a néhol huppanós felületből is származott.

Tényleg?! Ez hihetetlen! – hüledezett Hamilton, amikor megtudta, hogy mennyire régiek voltak már a pálya egyes elemei. De miért kellett lecserélni őket? Nyugodtan megspórolhatták volna a pénzt, mert a Hungaroring már eddig is állati lenyűgöző volt. A pályáknak általában elveszik a karakterük, ha újraaszfaltozzák őket. A Kínai Nagy Falnak is a hagyományos szakaszai az igazán különlegesek, hiába építenek hozzá még ma is új részeket. Én versenyzőként ugyanígy érzek a pályákkal kapcsolatban.”

Az pedig már az első edzések kezdete előtt is világossá vált, hogy az új rázókövek kialakítása egyes kanyarokban a pálya kiszélesítésére ösztönözheti a versenyzőket. A pályaszegélyeket jelző fehér vonalak négy kerékkel történő átlépése az elmúlt két futamon is problémát jelentett, így az FIA első alkalommal a Hungaroringen vezetett be egy olyan elektronikus rendszert, amely jelzi a versenyirányításnak a büntetendő pályaelhagyásokat. Vettelt már csak emiatt sem nyűgözték le az újítások.

Szerintem az FIA hibája, hogy olyan pályákat építtetnek, amelyeken gyorsabb köridőt lehet elérni, ha szélesen fordulunk. Körbesétáltam rajta csütörtökön reggel, és nagyon csalódottá tett, amiért ennyi pénzt öltek ebbe – mondta el kendőzetlenül véleményét a Ferrari pilótája.

A versenyhétvége előtt ráadásul egy másik ellentmondásos szabálymódosítás is született, amit Nico Rosberg és a Mercedes meg nem engedett csapatrádiós beszélgetése váltott ki Silverstone-ban. Az előírások új szövegezése szerint immár bokszkiállással kell egybekötni, ha a mérnök egy tiltott tanácsot ad a pilótájának az egyre összetettebbé váló autók beállításait illetően, ami csak tovább bonyolítja a már eddig is zűrzavaros szabályozást. Vettel pedig fel is tette a kérdést, hogy mi szükség egyáltalán erre a szigorra.

Nem a versenyzők hibája, hogy az autók annyira bonyolultak lettek napjainkra, hogy terjedelmes használati utasításra és gombokkal teli kormányra van szükség a működtetésükhöz. Szerintem rossz irányba haladunk ezzel, egyszerűen csak vissza kellene hoznunk azt a rendszert, amikor bárki bármit mondhatott. Jelenleg minden gomb okkal kerül a kormányra, nemcsak azért, mert rájöttünk volna, hogy tudunk gombokat csinálni, és minél többet bele akarnánk építeni– ironizált a német.

Vettelt még egy témával frusztrálták csütörtökön, mégpedig azzal a sajtóértesüléssel, miszerint a jövő év végén elhagyná a Ferrarit, hogy 2018-tól a Mercedeshez igazoljon. A pletykáknak azonban maga a német csapat vetett véget, amikor pénteken bejelentették, hogy újabb két évre szerződést hosszabbítottak Rosberggel, akinek ezzel ugyanúgy 2018 végén jár le kontraktusa, mint Hamiltonnak. A címvédő istálló ezzel gondoskodott róla, hogy újabb két évig senki más ne versenyezhessen a mezőny harmadik szezon óta domináns autóival.

A csütörtöki hőséget péntek hajnalban nagy vihar követte Mogyoród felett, így a mezőnyt még nyirkos aszfalt fogadta, amikor az első szabadedzés nyitóperceiben először pályára gördültek. A sötét felhők ugyan vissza-visszatértek a nap során, de a száraz, meleg idő végig megmaradt. Az első gyakorlás Hamilton elsőségével ért véget, a második viszont az ő balesetével kezdődött, miután a 11-es kanyarban a falnak csúszott, így a továbbiakban már nem is léphetett pályára. A brit azért hajt, hogy egy ötödik győzelemmel a Hungaroring történetének legsikeresebb F1-es versenyzőjévé váljon, de ez a pénteki kihagyás megnehezítette dolgát a továbbiakra.

Nyitókép: Az első gyakorlásnál első lett, a másodikon a falnak csúszott: Lewis Hamilton (Beta/AP)