2024. május 8., szerda
FORMULA–1

Hamilton ötödször a Hungaroring királya

Hamilton és a herendi porcelán (Beta/AP)

Hamilton és a herendi porcelán (Beta/AP)

Lewis Hamilton a rajtnál megnyerte csapattársa és a Red Bullok elleni csatát, majd pedig minden nehézségnek ellenállva diadalmaskodott a 31. Magyar Nagydíjon, amivel a pálya történetének legsikeresebb Formula-1-es versenyzőjévé vált.

Az előző két évvel ellentétben idén a hétvége izgalmai vasárnap helyett főként szombatra koncentrálódtak a mogyoródi pályán, ahol a verseny napján a hivatalos adatok szerint 75.000 néző ült a lelátókon, ami nagyjából a tavalyi számmal egyenlő.

A hétvége időjárását ezúttal is a rekkenő forróság jellemezte, amit azonban szombaton alaposan megfűszerezett egy hatalmas felhőszakadás. Az egek háromnegyed órával az időmérő kezdete előtt nyíltak meg, olyan mennyiségű vizet zúdítva a pályára, hogy az már-már úszómedencének tűnt, amikor a biztonsági autó kihajtott felmérni a körülményeket. Végül némi csúszással és balesetek miatt négy piros zászlós szakasszal tarkítva fejeződött be az időmérő, aminek a végén már slick gumikon körözhetett a mezőny, miután a pálya elképesztő sebességgel száradt fel.

A pole-t Nico Rosberg szerezte meg ellentmondásos körülmények között, hiszen csapattársának utolsó körében vissza kellett lassítania az előtte megpördülő Fernando Alonso miatt, a német azonban a gázpedál rövid felengedése mellett is gyorsabb időt futott nála. Egészen estig folyt a vita arról, hogy Rosberg kellően visszalassított-e vagy büntetést érdemel, és a németet még egy fóti gyermekotthonban tartott médiaeseményről is vissza kellett rángatnia a versenyirányításnak az ügy tisztázása miatt, de végül elfogadták érvelését és megtarthatta az első rajthelyet.

Vasárnap már nyoma sem volt az esőfelhőknek a pálya környékén, de a rajt így is tartogatott izgalmakat az első sorból induló két Mercedes és a mögöttük leselkedő Red Bullok csatájával. Hamilton valamivel jobban rajtolt csapattársánál és a belső íven pozícióba került az 1-es kanyarhoz érve, eközben pedig kívülről Daniel Ricciardo próbálta megkerülni mindkét Mercedest. Kísérlete nem járt sikerrel, kénytelen volt besorolni Rosberg mögé, miközben Hamilton átvette a vezetést.

A rajt alapvetően meghatározta a futam további alakulását, hiszen a Hungaroring ezúttal is bizonyította, hogy mennyire nehézkes rajta az előzés. Manőverrel szinte kizárólag a hosszú célegyenes végén, valamint az ezt követő nyújtott visszafordítóban próbálkoztak a pilóták, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ricciardo a futam után úgy érezte, ha a rajtnál sikerült volna az élre állnia, megnehezíthette volna a Mercedesek dolgát. Így azonban a két ezüstszínű autó képes volt elhúzni a többiektől, és hamar kétesélyes küzdelemmé vált a verseny.

Hamilton végül úgy szelhette át elsőként a célvonalat, hogy a mögötte loholó Rosberg egyszer sem tudott támadási pozícióba kerülni, pedig a brit több alkalmat is adott neki erre: az első kerékcserék után néhány körön át nem találta a tempót új gumijain, később pedig a lekörözések során is megérkezett a nyakára a német, de a címvédő mindig képes volt előhúzni autójából még egy kis extrát, amikor nagy szüksége volt rá.

Ricciardónak csak a harmadik hely jutott, aki viszont így is elmondhatja, hogy az elmúlt három év mindegyikén dobogóra állhatott Magyarországon. A leintéshez közeledve Sebastian Vettel nyomásának állt ellen sikeresen, néhány másodperccel mögöttük pedig egy másik Red Bull-Ferrari csata is kibontakozott hasonló felállásban. Max Verstappen higgadt védekezéssel tudta maga mögött tartani a csupán a 14. helyről rajtoló, de eltérő taktikájával a 6. pozícióig felkapaszkodó Kimi Räikkönent, aki olyan rámenősen próbálkozott az előzéssel, hogy egy alkalommal hátulról neki is koccant a holland autójának, ezzel letörve néhány darabot saját első vezetőszárnyából.

Hamilton már ötödik győzelmét ünnepelhette a Hungaroringen, ezzel a pálya legsikeresebb pilótájává vált, átugorva a négy elsőségig jutó Michael Schumachert. Elképesztő ezt hallani, különösen úgy, hogy gyerekként még én is Michael sikereit figyeltem a tévében – reagált a legnagyobb herendi porcelánkupát átvevő futamgyőztes erre a statisztikára. Remélem, hogy további eredményeket szerezhetek itt, mielőtt visszavonulok. Nem ez volt a legkönnyebb versenyem itt a tíz évem során, de nagyon élveztem, és remek csata zajlott hármunk között.”

A brit a legutóbbi hat versenyből ötöt megnyert, és idén első alkalommal vette át a vezetést a bajnoki tabellán, hat ponttal átugorva Rosberget. Küzdelmük már a következő hétvégén, Hockenheimben folytatódik, mielőtt a mezőny elvonulna szokásos négyhetes nyári pihenőjére.

Szombaton egyébként Magyarország külügyminisztere, Szíjjártó Péter is kilátogatott a pályára, ahol Bernie Ecclestone-nal egyeztetett a Hungaroringen tervezett következő fejlesztésekről, a munka ugyanis nem áll meg, 2017 őszétől ismét birtokba veszik a pályát a munkagépek.

Az aszfalt és a rázókövek megújultak a legutóbbi verseny óta, most pedig meg kell kezdenünk a főépület átalakítását vagy egy teljesen újnak az építését, el kell végeznünk a munkát a célegyenesben lévő tribünön és ki kell cserélnünk a lelátókat – nyilatkozta a miniszter. Ha valaki megnézi például az Egyesült Arab Emirátusok pályáját, látható, hogy nem 21., hanem már 22. századi létesítményekkel várják az odalátogatókat. Ez itt viszont egy tradicionális hely, és a tradíció egy ideig elég ahhoz, hogy bebiztosítsa egy futam helyét, ám egy idő után természetesen nekünk is haladni kell a korral. Szeretnénk, ha a Hungaroring a magyar nemzetgazdaságban a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet játszana. Egy egészéves versenypályává akarjuk változtatni, amely autóipari és gumiipari teszteknek ad otthont.”

 A Magyar Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:40:30,115, 2. Nico Rosberg (német, Mercedes) +1,9 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +27,5, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +28,2, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) +48,6, 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +49,0, 7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) +1 kör, 8. Carlos Sainz (spanyol, Toro Rosso) +1 kör, 9. Valtteri Bottas (finn, Williams) +1 kör, 10. Nico Hülkenberg (német, Force India) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 192, 2. Rosberg 186, 3. Ricciardo 115, 4. Räikkönen 114, 5. Vettel 110, 6. Verstappen 100, 7. Bottas 56, 8. Pérez 47, 9. Massa 38, 10. Sainz 30, stb.

Csapatok: 1. Mercedes 378 pont, 2. Ferrari 224, 3. Red Bull 223, 4. Williams 94, 5. Force India 74, 6. Toro Rosso 45, 7. McLaren 38, 8. Haas 28, 9. Renault 6, 10. Manor 1

Nyitókép: Hamilton és a herendi porcelán (Beta/AP)